Duminică, 11 decembrie 2011, Reuniunea Mariană „Neprihănita Zămislire” a parohiei greco-catolice din Sântandrei, cu hramul „Sfinţii apostoli Mihail şi Gavril”, a primit un număr de zece membri în rândurile ei, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de pr. Mihai Tegzeş, îndrumătorul spiritual al Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea, şi pr. paroh Tudor Iosif Dragomir. Localitate cu tradiţie marianistă de aproximativ 100 de ani, Sântandreiul are în prezent un număr de 50 de membri, la care se adaugă, după cum spune părintele paroh, mulţi alţii care au plecat la Cer şi continuă să o slujească de acolo, de sus, pe Fecioara Maria, cea neprihănit zămislită.

Au fost prezente Victoria Negrea, vicepreşedinte al Reuniunii Mariane la nivel naţional, Florica Omilescu, vicepreşedinte la nivel eparhial, şi Maria Mărcuş, preşedintele Reuniunii Mariane din Sântandrei, care s-au implicat în buna desfăşurare a evenimentului. În cadrul ceremoniei de primire, membrii aspiranţi au spus răspicat în faţa icoanei ce o reprezentă pe Mama lui Dumnezeu că doresc din inimă să o slujească. Această icoană frumoasă e o copie după icoana de la Scăiuş, recunoscută prin faptul că a lăcrimat de mai multe ori. S-au împărţit diplome şi medalii miraculoase la noii membri, iar toţi ceilalţi au primit binecuvântarea părintelui şi medalii, trecând pe la icoană, în timp ce se cânta imnul marian, ca pentru o reînnoire a angajamentului.

O tradiţie de peste 50 de ani a marianiştilor ce se perpetuează şi acum, an de an, e aceea de a face un pelerinaj la Mănăstirea Maria-Radna cu dăruire şi credinţă. Singura deosebire e că în urmă cu mai mulţi ani pelerinajul dura doua săptămâni dus-întors, mersul fiind pe jos. Tot o tradiţie este şi pelerinajul anual la Mănăstirea „Maica Domnului” din Oradea, cu ocazia hramului bisericii. Desigur, multe alte activităţi au în vedere marianiştii de la Sântandrei, punându-şi încrederea în ajutorul Maicii Domnului şi repetând deseori: „O, Marie concepută fără de păcat, roagă-te pentru noi!”

imagine

imagine

imagine

Silvia Pantiş
via EGCO.ro