Resfințirea bisericii greco-catolice din Cheț

Eparhia de Oradea

Duminica a III-a de după mărita sărbătoare a Învierii Domnului, numită și a Mironosițelor, a fost moment de bucurie pentru credincioșii greco-catolici din parohia Cheț, județul Bihor. După lucrările de renovare interioară și exterioară, a avut loc resfințirea bisericii și ungerea pereților cu sfântul și marele mir. Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a ajuns în mijlocul comunității parohiale, întâmpinat cu flori, pâine și sare de către copiii îmbrăcați în costume populare și cu Sfânta Cruce de către pr. Antoniu Chifor, Vicar responsabil cu preoții și protopop de Marghita; cu Sfânta Evanghelie de către pr. Gabriel Emil Vana, paroh de Cheț; pr. Olimpiu Todorean, Vicar general, și soborul de preoți.

A urmat ceremonialul sfințirii prin stropire cu apă sfințită și ungere cu sfântul și marele mir, urmat de celebrarea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a subliniat curajul femeilor mironosițe, curaj care a avut izvorul în Domnul cel Înviat, cel care conduce pașii și alungă teama și frica. Îndemnul adresat celor prezenți a fost: „Nu vă temeți! Nu mai trăim în întuneric, ci în lumina lui Cristos”. La finalul Sfintei Liturghii, la propunerea pr. paroh Gabriel Vana, Preasfinția Sa Virgil a oferit diplome de merit persoanelor implicate activ în lucrările care au avut loc. Pr. Gabriel, paroh al comunității din Cheț din anul 2012, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind din partea Preasfințitului crucea pectorală.

Istoricul parohiei române unită cu Roma greco-catolică Cheț

Localitatea Cheț se găsește în extremitatea nordică a județului Bihor, în imediata vecinătate a județului Satu Mare. Conform „Dicționarului istoric al localităților din Transilvania” Vol. I, scris de Coriolan Suciu și editat de Editura Academiei în 1967, prima atestare documentară a satului Cheț datează din anul 1397, sub denumirea de Kėc, fiind una dintre cele mai vechi localități din zona Marghita.

Parohia greco-catolică Cheț este la rândul ei una dintre primele parohii ale Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Dipticonul parohiei Cheț atestă în anul 1753 vizita Preasfințitului Meletie Kovacs în localitatea Cheț, unde l-a numit ca preot al parohiei Cheț pe pr. Ignat. Prima matricolă aflată în arhiva parohiei datează din anul 1784. Până în anul 1872, credincioșii parohiei s-au rugat într-o biserică din lemn situată în spatele casei parohiale de astăzi, unde se afla și cimitirul parohiei.

În anul 1869 sub păstorirea vrednică de pomenire a pr. Antoniu Bony și arhipăstorirea Preasfințitului Iosif Papp-Szilaghi, s-a început construcția actualei biserici din cărămidă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, de către ing. Augustin Kuskits, care s-a finalizat în anul 1872, an în care a primit și binecuvântarea arhierească. Biserica este construită în stil roman cu turn gotic, fiind în formă de navă. Iconostasul are icoane pictate în ulei pe scândură și tablă, datând aproximativ din anul 1875. În anul 1871 au fost comandate clopotele parohiei la atelierul din Pesta al meșterului Iosif Pozdech, ele ajungând la Cheț în anul 1872.

Conform descrierilor pr. Antoniu Bony, păstrate în arhiva parohiei, la 3 martie 1872, în Duminica lăsatului de sec la carne, clopotele au fost binecuvântate de către „M.O.D. Vicearhidiacon (protopopul locului) Samuilu Bota Parochu de Farnașu”, primind fiecare câte un nume: cel mare „Antoniu”, cel mijlociu „Iosif”, iar cel mic „Ilie”. Dintre cele trei clopote astăzi mai există doar cel mijlociu; despre două bătrânii satului spun că s-au crăpat în timpul primului război mondial, când au fost coborâte din turn și îngropate în pământ de teama de a nu fi confiscate de armată pentru a fi topite și folosite în industria de armament. Clopotul mare și cel mic datează din anul 1924, respectiv 1985.

Casa parohială a fost construită în 1880, fiind zidită în totalitate din cărămidă. Conform însemnărilor pr. Antoniu Bony, prețul total al casei și bisericii a fost echivalat la 158 jughere de pământ (aproximativ 80 de hectare). La începutul secolului XX, un mare număr de transilvăneni din Imperiul Austro-Ungar au emigrat în America, unde nu și-au abandonat credința, deschizând parohii și construind biserici pe pământ american. Din anul 1906 datează o scrisoare primită de parohie de la pr. Ioan Vanca, preot al parohiei greco-catolice Cleveland Ohio, care spune că prin dărnicia credincioșilor parohiei sale și în special a fiilor satului Cheț aflați acolo, trimit suma de 150 de dolari, bani cu care s-a ridicat crucea din fața Bisericii.

Printre personalitățile marcante născute în satul Cheț se numără marele patriot român și participant activ la viața religioasă a Bisericii Greco-Catolice, Demetriu Kiss, avocat, care și-a adus aportul la înfăptuirea Marii Uniri, senator al României după 1918, căsătorit cu sora lui Aurel Lazăr. A primit Ordinul „Sfântul Grigore cel Mare” pentru civili în grad de Comandor pentru devotamentul său față de Biserică, iar mai apoi Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor. Conform scrierilor pr. Georgiu Moody, în anul 1922 parohia a donat Bibliotecii Academiei Române din București „Zbornicul lui Dosoftei”.

În anul 1948, odată cu decretul 358 din 1 decembrie, Biserica Greco-Catolică a fost scoasă în afara legii de către comuniști. După Revoluția din 1989, parohia greco-catolică Cheț a fost reactivată de către pr. Ioan Aciu, iar în anul 2006 pr. Gheorghe Dat a revenit cu biserica și un număr important de credincioși la cultul greco-catolic.

Dipticonul Parohiei Cheț:

 • 1753 Vizita Episcopului Meletie Kovacs
 • 1753-1768 preot Ignat
 • 1765 preot George
 • 1768 preot Iosif pomenit în Ciaslov
 • 1787 preot Nicolae pomenit în Octoich
 • 1779-1806 preot Ilie
 • 1806-1818 preot Gavril
 • 1818-1826 preot Demetriu
 • 1822 august 12 Episcop Samuil
 • 1831 preot Gavril
 • 1845 preot Petru
 • 1845-1856 preot Ioan
 • 1856-1900 preot Antoniu Bony
 • 1900-1905 preot Antoniu
 • 1905-1907 preot Victor
 • 1907-1909 preot Ioan
 • 1909-1914 preot Victor Pop
 • 1914-1922 preot Gheorghe Chiș
 • 1922-1946 preot Georgiu Moody
 • 1947- preot Traian Candrea
 • 2005- preot Aciu Ioan
 • 2006-2012 preot Dat Gheorghe
 • 2012- în prezent preot Vana Gabriel

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia