Săptămâna tinerilor România 2017 – Întâlnire între popoare – Tabără cu și pentru tineri la Ștei

Eparhia de Oradea

În perioada 8-16 iulie, un grup de italieni care fac parte din Asociația „Incontro Fra I Popoli” participă la un proiect pastoral în colaborare cu parohia Ștei, parohia Beiuș (protopopiatul greco-catolic) și Asociația „Ave Miriam”, fiind oaspeții bisericii greco-catolice cu hramul „Schimbarea la Față”, din Ștei, unde participă la o tabără în cadrul „Săptămânii tinerilor 2017 – Întâlnirea între popoare”.

În cadrul „Săptămânii tinerilor România 2017 – Întâlnire între popoare”, grupul de italieni, din provincia Padova, compus din Lorenzo Sabbadin, Sara Maria Trainotti, Giovanni Raffaelli, Bianca Ines Cadorini, Samuele Meneghesso, Gabriele Filippino, Anna Raffaelli, Gregorio Dalla Costa, coordonați de Leopoldo Rebellato, are ca obiective să contribuie la creșterea umană și spirituală a tinerilor italieni prin descoperirea de sine și a aproapelui din grup, precum și a celor din afara grupului (din alte culturi); să contribuie la implicarea socială a noii generații în parohie și în orașul Ștei.

Duminică, după ce au participat la Sfânta Liturghie la biserica greco-catolică „Schimbarea la Față” din Ștei, oficiată de preotul paroh Emil Ghiurcă, tinerii italieni au întreprins câteva vizite prin oraș și împrejurimi, dar și la câteva lăcașuri de cult. Luni au avut prima întâlnire cu tineri din orașul Ștei, indiferent de confesiune, cu care au inițiat câteva activități la Centrul de Creație, unde, de altfel, s-au și derulat majoritatea întâlnirilor între tinerii italieni și români, oficiul de gazdă fiind îndeplinit de Juditha Palfy. Delegația italiană a fost primită, marți, în sala de ședințe a Primăriei orașului Ștei, unde ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, s-au dovedit a fi niște gazde deosebit de ospitaliere prezentând oaspeților istoria orașului, dar și planurile de viitor în vederea dezvoltării acestuia.

Pe durata acestei săptămâni, tinerii italieni, împreună cu cei români, au mai avut activități ecologice, întâlniri cu diferite persoane care au trăit în perioada comunistă, fiind interesați de modul de viață din aceea perioadă. Au avut o întâlnire cu elevi de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, unde au fost primiți cu multă căldură de prof. Cristian Andru și Manuel Coroiu, director, respectiv director adjunct, care le-au prezentat unitatea de învățământ, dar și câteva dintre rezultatele acestei instituții reprezentative din județul nostru. De asemenea, grupul italienilor a avut ocazia să cunoască potențialul turistic din zonă prin vizitele făcute, dar și să fie familiarizați cu tradițiile, cultura și spiritualitatea prezentă în teritoriu. În mijlocul multor activități derulate pe perioada acestei săptămâni s-a regăsit preotul Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, care a apreciat implicarea tinerilor români la reușita acestei tabere împreună cu oaspeții italieni.

Ionel Popa
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia