Seminarul Sfinții Vasile, Grigore și Ioan, din Oradea, la ceas aniversar

Eparhia de Oradea

Eveniment de o importanță deosebită, atât pentru Biserica noastră cât și pentru societate, Jubileul aniversar al celor 225 de ani de existență a Seminarului Sfinții Vasile, Grigore și Ioan, din Oradea, a fost inaugurat prin celebrările din seara zilei de sâmbătă, 28 ianuarie și din ziua de duminică, 29 ianuarie 2017. Se aniversează 225 de ani de când începea să funcționeze la Oradea instituția teologică de învățământ superior unde urmau să se formeze atât viitorii preoți ai Eparhiei de Oradea cât și viitorii dascăli din Oradea și împrejurimi. Este o obligație a noastră, a tuturor, aceea de a nu uita ceea ce au făcut înaintașii noștri. Este o obligație a Bisericii aceea de a continua opera evanghelizatoare a Mântuitorului pe pământ. Este datoria Bisericii aceea de a forma păstori pentru ca, prin intermediul lor, să transmită tezaurul său de credință.

Celebrările de sâmbătă seara s-au desfășurat în Biserica Seminarului, pentru început, acolo unde s-a celebrat Slujba Vecerniei de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul nostru. La începutul celebrării, doi seminariști au fost înveșmântați cu reverenda, haina specifică clerului, de către însuși ierarhul locului. Apoi, în cadru solemn, Preasfinția Sa Virgil a oferit diferite distincții unor preoți cu merite deosebite, pentru activitatea desfășurată în Biserică, dar și unor laici merituoși. Mons. Ioan Alexandru Pop, capelan al Sanctității Sale Papa Francisc, responsabilul cu pastorația în Italia, a primit bedernița. Au primit distincția de iconom stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală trei preoți din Italia, preoți care prin activitatea lor susțin acțiunea de formare a viitorilor preoți.

Au primit Crucea Eparhială pentru Laici: Ionuț Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca; sr. Ligia Man și Mihaela Goția, profesor respectiv secretară în același departament. La finalul Vecerniei, Preasfinția Sa Virgil a oferit Diploma Omagială Sfinții Vasile, Grigore și Ioan unor preoți și laici care au avut merite deosebite, în special în procesul de formare a seminariștilor și a viitorilor preoți. Printre aceștia se numără și foștii rectori ai seminarului. După încheierea slujbei Vecerniei, s-a plecat în procesiune spre Capela Sfinții Trei Ierarhi a seminarului. A fost resfințită în urma instalării noului iconostas și a lucrărilor de reamenajare, prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită.

Evenimentul inaugural s-a desăvârșit duminică prin celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Nicolae, la ora 10. Soborul de preoți împreună cu diaconii și cu Episcopii a pornit în procesiune de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu spre Catedrală. Biserica a fost plină de credincioșii care au dorit să se unească cu noi în mulțumirea ce am adus-o Domnului pentru cei 225 de ani de existență a seminarului.

Oaspeți de seamă

Ne-am bucurat să avem alături de noi pe Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul greco-catolic de Maramureș, precum și pe Preasfinția Sa Lászlo Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea, delegațiile seminarelor greco-catolice din Slovacia, Ucraina, Germania și România (Cluj-Napoca și Blaj) dar și a Institutului Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iași, în frunte cu rectorii lor. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către seminariștii celor trei seminare greco-catolice din România: din Blaj, Cluj-Napoca și Oradea.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au oferit de asemenea diferite distincții unor preoți și laici devotați. Pr. Vasile Alexandru Barbulovici, sincel în regiunile Liguria, Lombardia, Piemonte, Triveneto, din Italia, a primit bedernița. Au primit Crucea Eparhială pentru Laici prof. Aurelian Andrei Cristea, fost director al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea și prof. Rodica Mureșan, directoarea aceluiași liceu, precum și Alexandru Octavian Stoica și Martin Peter Miheller, directorul respectiv managerul Liceului Don Orione din Oradea. Aceeași distincție au primit-o și sr. Maria Tereza Zăpodeanu și Laura Ologu.

Ne-am bucurat de asemenea de prezența oficialităților și a reprezentanților diferitelor instituții de învățământ și cultură din Oradea, precum a prefectului Claudiu Adrian Pop, a rectorului Constantin Bungău, însoțit de diferiți decani și profesori de la Universitatea din Oradea, dar și a altor oaspeți din țară și din străinătate. La finalul celor două celebrări, oaspeții și gazdele s-au bucurat de o agapă fraternă.

Date istorice

Seminarul Român Unit a fost înființat în anul 1792, de sărbătoarea Sfinților Vasile, Grigore și Ioan, 30 ianuarie, din ordinul Împăratului Leopold al II-lea. Episcopul român unit de Oradea Mare, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde să se formeze clerul român și dascălii, pentru Eparhia de Oradea, recent înființată. Astfel a cerut Împăratului înființarea Seminarului din Oradea, cel care avea să fie: „un institut de creștere, menit să devină izvor de lumină și cultură, de dragoste de limbă și de neam pentru poporul român de la granițele apusene ale românismului”.

Locul în care s-a înființat această instituție eclezială fusese mai înainte casa călugărilor iezuiți iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împăratului Leopold al II-lea, clădirea a fost pusă la dispoziția Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiași scop, clădirile s-au mărit și reînnoit, ajungându-se astăzi la un adevărat complex destinat învățământului catolic pentru toate vârstele.

Au trecut 225 de ani de atunci și, de-a lungul istoriei, această prestigioasă instituție și-a dovedit importanța, educând numeroși tineri care apoi au devenit profesori, preoți și Episcopi. A fost înființată ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologică de grad universitar, fiind însă desființată în anul tristeții – 1948. Atunci, clădirilor li s-a dat altă destinație. După căderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfințitului Vasile Hossu, instituția s-a reînființat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub păstorirea Preasfințitului Virgil Bercea, a fost integrată în Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică. În același timp, continuă să existe și Seminarul Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan, locul în care viitorii preoți se formează din punct de vedere spiritual, liturgic și pastoral.

Rector
pr. Anton Cioba

via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia