Un nou doctor în Teologie: pr. Cristian Bălănean

Eparhia de Oradea

În data de 8 iulie 2017, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat a părintelui Cristian Bălănean, cu titlul: „Natura umană între concept și realitate. Interferențe, diferențe și complementaritate între antropologia tomistă și concepția lui Karl Popper despre natura umană”. Lucrarea a fost coordonată științific de părintele profesor Wilhelm Dancă, membru al Academiei Române, înscriindu-se în sfera de cercetare a teologiei fundamentale și a filosofiei.

Tema principală a tezei de doctorat o constituie apărarea modelului antropologic dualist – trup și suflet -, definit de Sfântul Toma de Aquino și preluat, apoi, în doctrina oficială a Bisericii Catolice, în fața noilor abordări de tip monist din filosofia științei și filosofia minții, care încearcă să reducă persoana umană la un simplu obiect al lumii materiale, prin recursul la sistemul filosofic al lui Karl Popper – unul dintre cei mai importanți filosofi ai secolului XX. În subsidiar, teza de doctorat a urmărit și reabilitarea gândirii teologice creștine, expusă unui puternic asalt din partea curentele științifice și filosofice contemporane, care se erijează în depozitarele unice ale adevărului despre realitate.

Prin subiectul abordat, teza de doctorat este singulară în spațiul universitar și academic din România și a doua în bazele internaționale de date, unde mai este indexată doar o singură lucrare de acest gen, respectiv despre gândirea filosofică a lui Toma și Popper, luați împreună. Comisia care a analizat teza de doctorat a părintelui Cristian Bălănean și în fața căreia a avut loc susținerea publică – formată din: pr. conf. univ. dr. Lucian Dâncă (președinte), pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă (coordonator), pr. prof. univ. dr. Cristian Barta (membru), pr. conf. univ. dr. Ștefan Lupu (membru) și pr. conf. univ. dr. Ioan Mitrofan (membru) – a decis acordarea titlului științific de doctor în teologie, cu calificativul „excelent”.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia