Universitatea de Vară 2017

Eparhia de Oradea

„Mi-a făcut lucruri mari cel Atotputernic” (Lc 1,49) – la această temă au reflectat peste 100 de tineri din Eparhia greco-catolică de Oradea, care au luat parte la Universitatea de Vară organizată de Biroul Pastoral Eparhial pentru laici la Vila Sântana din comuna Sânmartin, în perioada 17 – 20 iulie a.c. Tinerii „cursanți” au răspuns invitației PS Virgil Bercea de a petrece împreună momente de prietenie, spiritualitate, comuniune și formare în cadrul anului pastoral desfășurat sub egida „Credință și discernământ”.

«Să fiți tineri de caracter, alegându-vă adevărate modele, să răspundeți cu fermitate marilor provocări contemporane. ‘Da’-ul vostru să fie deschis planului pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre voi, iar ‘nu’-ul să fie un act de curaj demonstrat în diferite momente», i-a îndemnat PS Virgil în cuvântul său de învățătură adresat participanților la Sfânta Liturghie de încheiere, celebrată joi, 20 iulie a.c., în parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai”. În cadrul Universității de Vară au fost propuse cursuri precum: Liturghia în viața creștinului și importanța sacramentelor (pr. Eduard Fischer); Biblia, izvor al fericirii (pr. Antoniu Chifor); Istoria Bisericii (Sergiu Soica); Tânărul și Biserica (pr. Anton Cioba), dar totodată diferite activități de socializare: jocuri de autocunoaștere propuse de psiholog Ana Popa, spectacole și concursul artistic X-Factor.

Nu au lipsit momentele de reflecție și rugăciune în jurul unui verset biblic propus ca și meditație zilnică pentru a ajuta fiecare tânăr să ofere un răspuns personal întrebărilor propuse. Iată câteva dintre răspunsurile participanților:

– Ce așteptări am și ce obiective vreau să ating în această tabără?

– Să creștem împreună, să ne cunoaștem cât mai bine și să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună: cântat, jucat, învățat, rugat, lucrat și bineînțeles mâncat și dormit.

Legarea de prietenii, atingerea Înțelepciunii, dezvoltarea de cunoștințe, trăiri și experiențe multiple.

– Ce m-a impresionat în mod plăcut azi și pentru ce vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu?

– Într-un mod foarte plăcut am fost impresionată de faptul că Dumnezeu comunică atât de simplu cu noi, folosind o carte a cărui nume e chiar Biblia. Mereu îi voi mulțumi pentru acest fapt și pentru tăria oferită în moment de cumpănă.

Pentru mine cel mai interesant lucru au fost cursurile, în mod special cel despre Sfânta Liturghie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru oportunitățile pe care mi le-a oferit.

Am învățat să mă bucur de lucrurile simple și mărunte. Doamne, te rog ajută-i pe toți oamenii să Te descopere în lucrurile simple și mărunte.

Ediția din acest an a Universității de Vară s-a încheiat cu un examen de evaluare și festivitatea de premiere a tinerilor participanți la finalul unei „sesiuni” formative menită să le deschidă noi ferestre spre viitor.

Ștefan Madarași
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia