Vizită pastorală în parohia Plopiș

Eparhia de Oradea

Preasfințitul Virgil Bercea s-a aflat în Duminica de după Botezul Domnului în vizită pastorală în parohia Plopiș. Ierarhul a fost întâmpinat de către pr. protopop de Șimleu, Nicolae Bodea, pr. vicar foraneu Gheorghe Țurcaș, pr. Ioan Șanta, cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinția Sa a vorbit despre lumină, amintind faptul că „trebuie să ne lăsăm luminați de lumină, de lumina care este Dumnezeu. Fiecare credincios este o lumină care luminează în întuneric”. De asemenea, a adresat și îndemnul: „Fiți mereu exemplu pentru cei apropiați și pentru cei pe care îi întâlniți în lume, aducând pe fața lor un zâmbet sau un surâs”.

Vizita Preasfinției Sale se datorează și împlinirii celor 20 de ani de preoție ai pr. Ioan Șanta, fiind primul preot hirotonit de către Preasfințitul Virgil după numirea ca Episcop de Oradea Mare. Pr. Ioan Șanta s-a născut la data de 25 iunie 1974, făcând Școala primară la Șumal, Școala gimnazială la Suplacul de Barcău, Liceul industrial la Marghita, iar mai apoi Facultatea de Teologie la Cluj, timp de 3 ani, iar în anul 4 a fost chemat la Oradea de către Preasfinția Sa Vasile Hossu pentru a primi treptele premergătoare preoției.

În luna septembrie 1996 a fost hirotonit diacon de Preasfințitul Vasile Hossu. Preoția a primit-o prin mâinile Preasfinției Sa Virgil Bercea, la data de 5 ianuarie 1997, în parohia Șumal (satul natal), cu această ocazie fiind prima vizită a Preasfinției Sa în această parohie. În luna februarie 1997 a primit spre păstorire parohia Petrani din județul Bihor împreună cu filia Uileacul de Beiuș, unde a activat mai bine de 11 ani, timp în care a deschis mai multe parohii. Din luna iunie a anului 2008 păstorește parohia Plopiș. Pr. Ioan Șanta este căsătorit și are doi copii.

La sfârșitul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a oferit domnului Ardelean Dumitru Crucea Eparhială pentru laici, ca semn de mulțumire pentru implicarea dânsului în activitățile Bisericii noastre, iar pr. Ioan Șanta a primit din partea credincioșilor pe care îi păstorește daruri. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohial.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia