Ziua Persoanelor Consacrate sărbătorită la Oradea

Eparhia de Oradea

„Mărturia voastră luminoasă de viață va fi ca o candelă așezată în candelabru pentru a dărui lumină și căldură întregului popor al lui Dumnezeu.”
„Treziți omenirea, luminați-o prin mărturia voastră profetică și contra curentului!”
Papa Francisc

Ziua Persoanelor Consacrate se sărbătorește an de an în Oradea în una dintre Episcopiile Greco-Catolică sau Romano-Catolică. Anul acesta, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a avut loc la Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic, și Excelența Sa Lászlo Böcskei, Episcopul romano-catolic, alături de un sobor de preoți, la care au participat persoanele consacrate de pe întreg cuprinsul celor două Episcopii.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, care a evidențiat, referitor la pericopa evanghelică a zilei, trei cuvinte: așteptarea, dăruirea și lumina. „Așteptarea – să reușim să-l așteptăm zilnic pe Isus; dăruirea – așa cum Maria l-a dăruit pe Isus, așa putem dărui și noi zilnic câte ceva; lumina – lumina care este Isus Cristos, dar această lumină poate fi fiecare dintre noi”. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat și misiunea persoanelor consacrate: „Cât de mult dăruiesc persoanele consacrate tuturor – ei oferă lumină, fiind o binecuvântare pentru noi, disponibili să ofere oricând, orice”.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și reînnoirea voturilor persoanelor consacrate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către elevii claselor „Step by Step” ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Mai apoi a avut loc un moment de agapă fraternă, urmat de un program de fraternitate în care persoanele consacrate au putut socializa, întâlnirea dovedindu-se a fi un mijloc de a aprofunda propria chemare dar și de a experimenta comuniunea dintre persoanele consacrate. Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea finală în jurul orei 15.

Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate a fost instituită de către Papa Ioan Paul al II-lea la 2 februarie 1997. Papa Francisc, subliniind deseori în discursurile sale identitatea și misiunea persoanelor consacrate, a decretat un An dedicat Vieții Consacrate, care s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016.

Eugen Ivuț
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia