30 de ani de la intrarea în eternitate a episcopului greco-catolic Iuliu Hirţea

Crişana, 19 iunie 2008

Un exemplu de viaţă, un destin mai puţin comun pentru timpuri normale, dar reprezentativ pentru timpuri de martiriu, destin care pune în lumină, caracterul adevăratului mărturisitor al credinţei, acesta a fost destinul episcopului Diecezei de Oradea, Iuliu Hirţea (28 iulie 1949 – 28 iunie 1978).

S-a născut în 1914 în comuna Vintere, unde urmează şcoala primară. Continuă studiile la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuş, liceu cunoscut pentru prestigiul său, bucurându-se de educaţia părinţilor asumpţionişti. La terminarea liceului(1931), se înscrie la Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea şi, după un an, pleacă la Roma ca student la Institutul „De Propaganda Fide”. Tot la Roma îşi ia doctoratul în teologie, obţinând cea mai mare apreciere: „Summa cum laude”. După obţinerea doctoratului, cu permisiunea episcopului său, urmează cursuri de specializare în Sfânta Scriptură la „Institutul Biblic” din Roma. Intenţiona să realizeze pentru Biserica sa şi neamul său o ediţie critică a întregii Sfinte Scripturi. În 9 mai 1937, în capela Colegiului „Pio Romeno” din Roma, este sfinţit preot de către episcopul Diecezei de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu. Atunci nimeni nu a putut bănui că cei doi urmau să fie uniţi pentru totdeauna prin destinul lor de martiri ai credinţei. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu avea să moară în închisoarea din Sighet, iar Episcopul Iuliu Hirţea, urmaşul său, avea să fie purtat aproape prin toate închisorile din România. Se reîntoarce în ţară în noua situaţie creată de Dictatul de la Viena. Din 1940 până în 1945 este secretar episcopal pe lângă ÎPS Valeriu Traian Frenţiu, care îşi avea reşedinţa la Beiuş, iar după 1945 este profesor la „Academia Teologică Greco-Catolică” din Oradea şi părinte spiritual al studenţilor.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia