Biserici îngropate de Biserică

Foaia transilvană, 12 mai 2008
Articol de Răzvan Robu

Nici „oamenii lui Dumnezeu”, nu fac rabat de la nereguli atunci cînd este vorba de proprietatea imobiliară. Într-o comună mureşană, preotul ortodox Ioan Man aplică metoda „colivie” şi dărîmă un lăcaş de cult greco-catolic vechi de mai bine de 100 de ani. Pe Man îl ajută autorităţile locale, judeţene şi Ministerul Culturii şi Cultelor pentru că în anul electoral trebuiesc îngrijiţi doar „păstorii” care sînt mai avuţi în „oiţe” electorale. În 2008, încă mai este folosită metoda „colivie” atunci cînd ortodocşii sînt puşi în situaţia să restituie ceea ce a aparţinut confesiunii greco-catolice. Metoda este simplă, însă seamănă cu un „chiuretaj” imobiliar. În jurul bisericii greco-catolice, se ridică zidurile unui alt lăcaş de cult, care va strivi vechea construcţie. Aceste cazuri sînt rare, dar reliefează adevărata credinţă a preoţilor care se folosesc de asemenea practici.

O astfel de situaţie o poţi întîlni în comuna Ungheni (jud. Mureş), unde o veche biserică greco-catolică, construită din cărămidă şi piatră de către iobagii români între 1858 şi 1864, este demolată pentru a face loc unei „catedrale” ortodoxe din ciment. Acest lăcaş a fost confiscat de regimul comunist în 1948 şi dăruit apoi Bisericii Ortodoxe Române. După 1990, biserica nu a fost retrocedată proprietarului de drept, iar în 1997 parohia ortodoxă locală a început construirea unui lăcaş de cult în jurul vechii biserici greco-catolice. Pînă în anul 2000, lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie. Cu toate acestea, în 8 mai 2008, a început demolarea vechiului lăcaş de cult greco-catolic, chiar dacă au existat numeroase proteste pentru a se evita acest lucru.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiO opinie la “Biserici îngropate de Biserică”

  1. dr.ing. Florin Eugeniu Spadaru la 24 mai 2008 3:06 pm

    Doar o observatie legata de titlul articolului as avea de facut, dat fiind ca mi-am spus opinia si cu alte ocazii legat de acest sacrilegiu ce se petrece sub ochii nostrii la Ungheni. Spun dar ca in titlul articolului nu-si are locul o majuscula in cuvantul Biserică (Biserici îngropate de Biserică). „Biserică” scris cu majusculă este insemnul Casei Domnului, a intregului ce defineste credinta in Cristos, ori ceea ce se intampla la Ungheni nu este nici legat in nici un fel de aceasta.

Exprimaţi-vă opinia