Calea Crucii prin centrul Clujului

România liberă, 24 aprilie 2008
Articol de Claudiu Pădurean

img31Zeci de credinciosi greco-catolici au participat la procesiunea care aminteste de suferintele lui Isus Christos in drumul sau spre Dealul Golgotei.

In bataia rece a vantului, in fata statuii lui Matei Corvin din centrul Clujului, un tanar poata o cruce de lemn. Tanarul pare din alta lume. El poarta pe plete o coroana de spini, este imbracat intr-o tunica alba si are, pe deasupra, o toga de culoare rosie. El este insotit de alti doi tineri, care poarta coifuri de tabla, sulite lungi de doi metri, platose si scuturi. Tanarul joaca rolul lui Isus Christos, iar cei doi barbati inarmati cu lanci interpreteaza rolul soldatilor romani, care, acum doua milenii, l-au rastignit pe Mantuitor. Ei deschid procesiunea anuala, organizata in Miercurea Mare de catre o asociatie greco-catolica, numita Uniunea Crestina. "Vrem sa le reamintim oamenilor suferintele Mantuitorului. Acum, in Saptamana Patimilor, este momentul cel mai potrivit pentru a se cai de pacatele lor", spune preotul Ioan Maties, presedintele Uniunii Crestine si vicar pentru problemele cu laicii in cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Parintele Maties ii insoteste pe tinerii actori amatori, impreuna cu episcopul roman unit de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia