Cardinalul Hossu, turnat de episcopul Gherasim

Untitled document "Romania libera" va prezinta documente din dosarul episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Dosarul acopera anii 1956-1970, in care Iuliu Hossu a avut domiciliu obligatoriu la manastirea ortodoxa de la Caldarusani. Episcopul greco-catolic a fost tinut sub o stricta supraveghere de catre staretul manastirii, Gherasim Cristea. Documente interne ale Securitatii indica faptul ca staretul Cristea, devenit ulterior episcop al Ramnicului, dadea note informative sub numele de cod "Valentin Ionescu".
In 1956, cand e deschis dosarul, Iuliu Hossu supravietuise unui regim de exterminare. Fusese eliberat de la Sighet in 1955 si petrecuse cateva luni de refacere la manastirea de la Curtea de Arges, alaturi de ceilalti episcopi uniti scapati cu viata. Dar episcopii greco-catolici au fost imprastiati de aici pe la diferite manastiri ortodoxe. Iuliu Hossu a fost trimis la Caldarusani, unde a trait cu domiciliu obligatoriu pana in 1970. Aici l-a intalnit pe staretul manastirii, Gherasim Cristea. Acesta l-a supravegheat strict si cu zel pe Hossu. Episcopul unit a devenit Cardinal al Bisericii Cato-lice pe cand se afla izolat, cu domiciliu obligatoriu, la Caldarusani. Arhimandritul Cristea a ajuns episcop al Ramnicului.

Staretul Cristea era pilotat de Departamentul Cultelor

Din dosarul care are peste 1.000 de pagini, grupate in 10 volume, rezulta ca misiunea staretului era coordonata atat de Departamentul Cultelor, care raporta Securitatii, cat si direct de catre Securitate.
Relatia cu Securitatea, mediata de Departamentul Cultelor, e dovedita de o adresa trimisa de secretarul general al Departamentului, Daniel Dogaru, catre Consiliul Securitatii Statului. Documentul, datat 23 decembrie 1968, are un text lapidar:
"Va trimitem alaturat, in copie, nota datata 19.12.'68, prin care arhimandritul Gherasim Cristea, sta-retul Manastirii Caldarusani, in-formeaza despre persoanele care
l-au vizitat pe fostul episcop greco-catolic Iuliu Hossu, pe perioada
1-19 dec. 1968".
Textul "notei" catre Departament intocmite de arhimandritul Cristea arata ca: "Fostul episcop Iuliu Hossu a primit mai putine vizite de la 1 dec. a.c. decat pana la aceasta data. Persoanele care l-au vizitat sunt din Ardeal.
1) In ziua de 1 dec. a primit vizita lui Ciplea Lucia din Cluj.
2) La 8 dec. l-a vizitat cetateanul Dipse Gheorghe, de origine din Ardeal.
3) La data de 10 dec. au venit Mircea Georgescu si Pomanescu, impreuna cu Pompe Onufrei, nepotul P.S. Sale.
4) In ziua de 15 dec. a primit vizita locotenentului-colonel Hutu Pascu cu sotia sa, din Ardeal.
5) La 16.XII a fost vizitat de Gheorghe Ghita, un elev al P.S. Sale.
Din convorbirile avute cu unii din vizitatorii P.S. Sale am constatat ca episcopul Hossu exprima o amaraciune ca nu a fost prezent la sar-batorirea semicentenarului Unirii Ardealului cu Patria, fara ca sa informeze pe interlocutorii P.S. Sale ca a fost intrebat de atitudinea P.S. Sale de a participa sau nu la sar-batorire."
Nota este semnata cu numele de Gherasim Cristea.

Arhimandrit – agent "Ionescu Valentin"

Exista insa mai multe documente care indica faptul ca actualul episcop Gherasim Cristea, pe cand era staret la manastirea ortodoxa de la Caldarusani, a colaborat direct cu Securitatea, ca agent al acesteia. Potrivit corespondentei interne a Securitatii, staretul de atunci de la Caldarusani semna note informative sub numele "Valentin Ionescu".
Un raport din 8 ianuarie 1965 al capitanului Gheorghe Ciudin vor-beste de "relatiile (n.r – lui Iuliu Hossu) cu staretul manastirii (care este agentul Ionescu Valentin)".
Securistii notau ca agentul are sarcina sa il urmareasca pe liderul Bisericii Greco-Catolice. Capitanul Ciudin afirma ca "in anul 1964 s-a intensificat munca informativa pe langa sus-numitul, in special in lunile iulie-august, cand i se ridicasera restrictiile domiciliare si datorita comportarii a trebuit sa se revina asupra lor". Securistii erau nemultumiti ca Iuliu Hossu continua sa lupte pentru drepturile Bi-sericii Greco-Catolice.
Ciudin arata ca a "discutat mo-dalitatea incadrarii informative a lui Hossu Iuliu. Lt.-col. Marcu are in legatura pe agentul "Ionescu Va-lentin", singurul care acopera informativ manastirea Caldarusani, unde se afla Hossu cu D.O. (n.r. – domiciliu obligatoriu). Acest agent a furnizat pana acum mai multe note informative".
Un alt raport redactat de Ciudin, in urma unei inspectii din aprilie 1965 la regiunea MAI Bucuresti, ofera indicii despre identitatea agentului "Valentin Ionescu":
"Toate problemele pe care regiunea le cunoaste cu privire la com-portarea lui Hossu ori persoanelor care-l viziteaza sunt obtinute prin intermediul agentului "Ionescu Valentin", staretul manastirii Caldarusani".

Daicoviciu le-a dat batai de cap staretului Cristea si Securitatii

Raportul capitanului Ciudin face referire si la o nota potrivit careia "staretul manastirii, anume Cristea Gherasim, avand dispozitii din partea departamentului sa impiedice contactele acestuia cu elemente din afara manastirii, a comunicat lui Daicovici Adrian ca episcopul Hossu I. este plecat (Hossu se afla in manastire). Despre prezenta numitului Daicovici si faptul ca acesta intentiona sa intre in lega-tura cu Hossu Iuliu staretul a sesizat Departamentul Cultelor prin dir. Rodeanu Ion, care a dat dispozitii ca nici in viitor sa nu permita acestuia sa intre in contact cu Hossu. Dupa aceasta, Daicovici a plecat".
Este vorba de renumitul istoric Hadrian Daicoviciu, fiul arheologului si savantului Constantin Daicoviciu. Prima vizita a avut loc pe 13 februarie. Hadrian Daicoviciu a revenit pe 17 martie. Gherasim Cristea a fost de acord sa il lase pe istoricul clujean sa stea de vorba cu Iuliu Hossu, insa discutia a putut fi organizata doar in prezenta staretului. In aceste conditii, Hadrian Daicoviciu s-a limitat doar sa ii transmita episcopului prizonier salutari din partea tatalui sau.

Telegrama Papei Paul al VI-lea, interceptata de Securitate

In nota informativa din 28 ianuarie 1965, agentul "Valentin Ionescu" relata ca "pe data de 25.I.1965, P.S. Hossu a primit prin posta o telegrama de felicitare pentru implinirea a 80 de ani, iscalita de "Papa Paul al VI-lea". Tot din Vatican a primit doua enciclice si un comentariu mic la cartea psalmi din Biblie. Nu a fost vizitat de ni-meni in acest timp".
O mana de securist nervos completeaza pe marginea notei: "De ce agentul furnizeaza note atat de lapidare si superficiale?".
Agentul "Valentin Ionescu" relateaza intr-o alta nota informativa, din 12 august 1966, ca "in ultimul timp nu au intervenit schimbari deosebite in comportarea fostului episcop greco-catolic Iuliu Hossu de la manastirea Caldarusani. Nu a fost vizitat in aceasta perioada de persoane straine, nici de neamuri ale sale. In starea sanatatii sale au intervenit modificari, in sensul ca in prezent acuza o durere in partea dreapta a corpului, fapt pentru care merge inclinat in aceasta directie. Sursa l-a intrebat de starea sanatatii sale si a dat un raspuns evaziv. (…) Diferitele persoane straine, cum au fost de la legatia engleza, nu au luat legatura cu Hossu si au vizitat muzeul manastirii si s-au intretinut cu staretul".
Pe 15 decembrie 1967, "Valentin Ionescu" arata ca, la implinirea "a 50 de ani de la instalarea lui Hossu Iuliu ca episcop al greco-catolicilor, pe adresa sa de la m-rea Caldarusani au fost primite trei telegrame; una adresata de Directorul Institutului De Propaganda Fideo (n.r. – Institutul de Propaganda Fide, al carui student a fost Iuliu Hossu), care are functia de cardinal, o alta telegrama adresata, de asemenea, de un cardinal, iar cea de-a treia tot de o personalitate din apropierea Papei Paul VI-lea. Din discutiile purtate de sursa cu fostul episcop Iuliu Hossu, precum si din cele aflate de la diversi clerici ortodocsi rezulta ca Hossul Iuliu (sic!) a fost sarbatorit la Vatican iar la Paris de catre comiterul Sacre Coeur. Concomitent, o emisiune de radio straina a transmis o biografie a lui Hossu, iar un cotidian al Vaticanului a publicat o ampla biografie a celui sarbatorit. Hossu Iuliu are cunostinta de aceste evenimente si asteapta ca prin intermediul unei reprezentante straine sa-i parvina documentul publicat".

Hossu nu avea incredere in staret, Securitatea avea probleme

Securitatea nu prea reusea sa obtina informatii de la Iuliu Hossu. Capitanul Ciudin raporta ca Iuliu Hossu "are la dispozitie un calugar care ii face menajul (Bulgaru Simion), insa nici cu acesta nu discuta decat probleme de ordin culinar. Iar relatiile cu staretul manastirii (care este agentul Ionescu Valentin) evita discutiile pe cat posibil, iar cele care le face se refera la administratie".
Iuliu Hossu a reusit sa insele vigilenta Securitatii. Ciudin isi toarna cenusa in cap in fata superiorilor: "Raportez ca, desi co-respondenta externa i-a fost pusa in interceptare, in aceasta perioada a primit o telegrama de la Roma, prin care era invitat la Conciliu, si Hossu a raspuns ca nu se duce, nici telegrama, si nici raspunsul nu au trecut pe la noi."

Cardinalul Iuliu Hossu, emblema a demnitatii

Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a fost cel care a citit Proclamatia de Unire a Ardealului cu Romania la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Tanarul episcop unit reprezenta rezistenta romanilor din Transilvania, in conditiile in care mitropolitul ortodox al Ardealului, Vasile Mangra, afurisise armatele romane care treceau Carpatii.
In 1948, Iuliu Hossu a fost arestat. Episcopii uniti au fost internati mai intai in vila patriarhilor de la Dragoslavele. Acolo, guvernul comunist si capii Bisericii Ortodoxe au incercat sa-i convinga sa treaca la ortodoxie. Lui Iuliu Hossu i s-a oferit scaunul de mitropolit al Moldovei, cu perspectiva de a deveni Patriarh. A refuzat si a fost in-temnitat pana in 1955 la Sighet, alaturi de ceilalti episcopi. Acolo au pierit Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu si Tit Liviu Chinezu. Papa l-a numit in secret pe Hossu Cardinal al Bisericii Catolice.

Staretul care-l urmarea pe Hossu a devenit episcop

Episcopul ortodox Gherasim Cristea s-a nascut in 1914. In 1934, a intrat in Manastirea Cernica. Intre 1943 si 1952 a fost la Antim, iar din 1952 a devenit staret la Caldarusani.
Rapoartele interne ale Securi-tatii il indica pe staretul din acea vreme ca fiind "agentul "Ionescu Valentin", singurul care acopera informativ manastirea Caldaru-sani". Agentul "Valentin Ionescu" avea misiunea sa il supravegheze informativ pe Iuliu Hossu, liderul Bisericii Greco-Ca-tolice, pe care regimul comunist o declarase ilegala. Agentul "Valentin Ionescu" a oferit Securitatii si informatii despre calugarii ortodocsi, si despre vizitele pe care i le facea episcopului greco-catolic actualul Patriarh Teoctist.
Dupa Caldarusani, in 1975, staretul Gherasim Cristea a fost inaintat la rangul de arhiereu-vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, iar din 1984 a devenit episcop titular.

"Valentin Ionescu" si-a turnat si fratii calugari

Securitatea i-a dat dispozitie agentului Valentin Ionescu sa ii urmareasca si pe o serie de calugari ortodocsi eliberati din detentie. Este vorba de Emilian Nechifor, de Galan Vasilache, de Ionita Fagateanu si de Macarie-Daniam Bogolan.
Un alt raport, din 24 februarie 1967, arata ca agentul Valentin Ionescu a dat trei note informative despre calugarii Emilian Nichifor, Ionita Macarie si Petre Cotorobaie.

Un articol de Claudiu Padurean

Articol publicat la: http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z17102006&idx=11


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.