Cartea episcopului Mesian, oferită în dar Papei Francisc, a ajuns şi în bibliotecile lugojenilor

Ziarul “Redeşteptarea”, 6 aprilie 2016
Articol scris de Cristian Ghinea

Galeria  ProArte din Lugoj a găzduit marţi lansarea cărţii „File din viaţa mea”  – volumul autobiografic al Episcopului Greco-Catolic Alexandru Mesian. Cartea a apărut în acest an la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare şi i-a fost oferită de către episcopul lugojean Papei Francisc, cu prilejul unei audienţe desfăşurate în luna ianuarie, la Vatican.

Au luat cuvântul prof. ing. Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj, omul de televiziune Marius Gangan, Simona Avram, profesoară la Colegiul Naţional “Iulia Hasdeu” Lugoj şi Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj. Lansarea a fost moderată de către Cristian Ghinea, prozator, eseist, jurnalist, membru în Uniunea Scriitorilor din România.

Printre cei prezenţi s-au aflat ing. Marius Martinescu, fost primar al municipiului Lugoj, Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale din Lugoj, preoţi greco-catolici din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Alba-Iulia, Surorile OSBM Lugoj, membri ai corului Catderalei Unite, etc.

Evocând întâlnirile episcopului Alexandru Mesian cu Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict şi Papa Francisc, scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea l-a numit „cel mai important ambasador al Lugojuluii în lume, din ultimii 25 de ani”. Scriitorul a evocat dimensiunea umană a înaltului prelat, caracterizat de „compasiune pentru omul de rând, modestie, umor fin şi o nuanţă autoironică, atât de rar întălnită în vremurile noastre, semn al nobleţei de carcater”.

Omul de televiziune Marius Gangan s-a referit la evenimente mari la care a participat împreună cu colegul său antevorbior  – precum istorica vizită a Paul al II-lea la Bucureşti (7-9 mai 1999) şi unde, graţie episcopului Mesian, televiziunea lugojeană a fost acreditată la cele mai importante momente ale vizitei. Marius Gangan a întregit portretul întâistătătorului Episcopiei de Lugoj (care cuprinde judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi o parte din Alba), devăluind detalii din discuţiile avute înainte şi după interviurile televizate realizate cu Prea Sfinţia Sa.

Profesoara Simona Avram a remarcat contribuţia PSS Alexandru Mesian la păstrarea unei atmosfere de toleranţă şi ecumensim la Lugoj între bisericile surori Unită şi Ortodoxă, spre deosebire de alte părţi ale ţării. Simona Avram a evidenţiat că multiculturalismul, convieţiuirea multietnică şi multiconfesională,  valori tradiţionale, specifice Lugojului, vor fi supuse la mari provocări în viitor, pe plan european.

Monseniorul Angelo Pop, vicar general al Episcopiei de Lugoj, prefaţatorul volumului, a evidenţiat latura spirituală a unei lucrări pline de modestie, închinate Domnului. Ultimul, dar nu cel din urmă, a vorbit PSS Alexandru.

El a povestit împrejurările în care i-a oferit volumul său Papei Francisc, iar Suveranul Pontif l-a felicitat cu prilejul aniversării celor 50 de ani de preoţie. Momentul a fost imortalizat de fotografi, inclusiv de la presa Vaticană (L’Osservatore Romano) şi a fost difuzat pe reţelele de socializare. La final, profesoara Olimpia Drăgan i-a oferit episcopului de Lugoj un buchet de flori din partea Corului Catedralei  Greco-Catolice.

articolul integral

Lansare PSS Al Mesian (1)Lansare PSS Al Mesian (2)Lansare PSS Al Mesian (3)
Lansare PSS Al Mesian (4)Lansare PSS Al Mesian (5)Lansare PSS Al Mesian (6)
Lansare PSS Al Mesian (7)Lansare PSS Al Mesian (8)Lansare PSS Al Mesian (10)
Lansare PSS Al Mesian

 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia