Cazul Ungheni, în atenţia Congresul SUA

România libertă, 15 mai 2008
Articol de Adrian A. Giurgea

Disputele din jurul bisericii Greco-Catolice de la Ungheni, a carei demolare a inceput saptamana trecuta la comanda Bisericii Ortodoxe, care construieste in jurul acesteia un nou lacas de cult au dat inconjurul lumii. Mai multe cancelarii occidentale si Congresul SUA au trimis autoritatilor romane scrisori in care cer informatii legate de acest subiect. „Avem o avalansa de scrisori si fiecare asteapta raspunsul sa le spunem in ce stadiu sunt astazi lucrarile”, a declarat, ieri, pentru „Romania libera”, prefectul de Mures, Felicia Pop. Ea a chemat la discutii reprezentantii ambelor biserici pentru a gasi o cale de solutionare a diferendului. „Fiindca situatia e oarecum fara iesire, una din cele doua biserici de acolo trebuie sa dispara sau se conserva amandoua in stadiul care sunt si nu se mai intampla nimic si va ramane in istoria judetului, ceea ce evident nu-si doreste nimeni. Toata lumea recunoaste ca e o situatie fara iesire, dar nimeni nu propune o solutie.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii5 opinii la “Cazul Ungheni, în atenţia Congresul SUA”

 1. Groupe de soutien à l'Eglise gréco-catholique de Roumanie la 22 mai 2008 5:08 pm

  Nous connaissons cette situation depuis des années et avons protesté plusieurs fois déjà. Maintenant, à la suite de la démolition, nous avons adressé un message au Président de la république pour manifester notre déception devant ce scandale.

 2. Groupe de soutien à l'Eglise gréco-catholique de Roumanie la 22 mai 2008 5:12 pm

  Depuis dix-sept ans nous soutenons nos amis gréco-catholique et nous sommes scandalisés de cet acte qui va à l’encontre de tout discours oecuménique et de tout respect. Nous avons adressé un message de protestation au Président de la république

 3. dr.ing. Florin Eugeniu Spadaru la 24 mai 2008 2:53 pm

  Poate ca solutia de care pomeneati in articol pentru incetarea acestei stari de nestare, este ca ceea ce se afla in acest moment acolo, la Ungheni, sa fie preluat de catre Ministerul Culturii in Patrimoniu, sa fie „inghetat”, conservat ca atare si pastrat spre memorie pentru generatiile ce vin, ca niciodata, nicaieri, intoleranta si atitudinea departe de ceea ce numim Crestinism si Credinta sa nu mai faca astfel de victime. Acolo nu e doar zidul unei biserici, e Biserica insasi, spiritul si memoria sa. Ceea ce azi se intampla la Ungheni este oglindirea fidela a ceea ce Biserica Ortodoxa Romana incearca sa faca de multe decenii incoace cu Biserica Romana Unita. Conservarea in starea actuala a bisericii vechi, Greco-Catolice, fagocitata partial de catre constructia noua, poate si trebuie sa fie dovada vie a adevarului istoric, negat de Biserica Ortodoxa care si-a facut un scop in sine din a inghiti tot ceea ce este diferit de dogma sa. Daca in cei 50 de ani in care Biserica Ortodoxa Romana s-a bucurat de protectia si favorurile conducerii comuniste, asa ceva a fost posibil si inevitabil, este de neconceput ca azi asa ceva sa se mai intample.

 4. Streinu la 26 mai 2008 8:26 pm

  Solutia este,de fapt, tare simpla… Trebuie sa fie intarit respectul fata de legi… sa se descopere – in instante judecatoresti – cine si ce legi a calcat… Ca, daca cel care a construit are aprobarile in regula, sa fie lasati in pace iara cei ce le-au dat aceste aprobari sa dea sama in fata legii. Iara in cazul in care cel ce construieste o face fara aprobari legale IN TOTALITATE… sa i se darame lucrarea FARA SA SE TINA CONT DE CONSECINTE. LEGEA E LEGE!! Intr-un stat de drept…

 5. Bunus Paul la 24 iulie 2008 7:20 am

  O crima odioasa si din pacate nu e exceptia ci regula in aceasta situatie fiind multe alte cazuri. Reaua credinta a conducerii BOR (nu a tuturor preotilor sau credinciosilor) e evidenta cu aceeasi complicitate a autoritatilor, inclusiv Tariceanu, care a dat o ordonanta de mentinere a bisericilor catolice in patrimoniul ortodox.

Exprimaţi-vă opinia