Din Bihor în Kefalonia: un preot român pentru greci

Lumea Catholica, mai 2006

Pr. Cristian Vereş

– Părinte Cristian Vereş, în toamnă se împlineşte un an de când aţi plecat din România, ca preot greco-catolic, pentru a fi păstor peste credincioşi romano-catolici din Grecia. Completaţi vă rugăm aceste puţine date ce le ştim despre Dvs, cu informaţiile cuvenite, ca o introducere a Dvs în faţa cititorilor noştri.
– Sunt preot greco-catolic şi în noiembrie anul acesta se împlineşte un an de când sunt plecat din patria mamă, pentru a sluji credincioşi romano-catolici din Grecia. M-am născut în oraşul Carei, judeţul Satu-Mare, am copilărit în satul Domăneşti, comuna Moftin, unde am absolvit şi primele 8 clase generale. În anul 1994 am început cursurile Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea, pe care l-am absolvit apoi în anul 1998. În toamna aceluiaşi an am fost admis la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, pe care am absolvit-o în anul 2003. Am fost hirotonit preot înaintea terminării studiilor, în data de 9 martie 2003, de către PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea. Am ales calea celibatului. În vara aceluiaşi an, imediat după examenul de licenţă, am fost numit paroh în satul Ciocaia, comuna Săcuieni-Bihor, protopopiatul Ierului. Aici am slujit comunitatea greco-catolică, începând din 29 iunie, praznicul Ss. Apostoli Petru şi Pavel, până în anul 2005, 3 noiembrie, data la care am părăsit România, pentru a veni în ajutorul credincioşilor catolici din Grecia, mai exact la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Corfu-Zakinthos-Kefalonia, Arhidieceză aflată sub păstorirea IPS dr. Yannis Spiteris, personalitate importantă şi pe tărâm teologic. Prin dialogul purtat între cei doi Ierarhi, PS Virgil şi IPS Yannis, s-a ajuns la o înţelegere, căutându-se un preot disponibil pentru a veni în ajutorul Arhidiecezei de Corfu. Fiind preot celib, am fost considerat potrivit pentru această misiune. Într-o discuţie avută cu PS Virgil, am decis să accept oferta şi astfel în decurs de o lună după propunerea PS Virgil, am venit în Grecia, pe insula Corfu, oraşul Kerkyra, spre a începe un nou capitol în viaţa mea de slujitor al Bisericii lui Hristos.

Întreg articolul poate fi citit aici


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.