Doi noi episcopi uniţi

Evenimentul zilei, 29 octombrie 2007
articol de Mihaela Moraru şi Bogdan Stanciu

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-catolica, are, de sambata, doi noi episcopi, proclamati concomitent la Vatican si Blaj, de catre Papa Benedict al XVI-lea si, respectiv, de catre PF Lucian, Arhiepiscopul Major al Romaniei, se arata intr-un comunicat de presa al Bisericii Greco-catolice. Cei doi noi episcopi sunt parintele Mihai Fratila si parintele Vasile Bizau. Mihai Fratila, actualmente rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” (institutie care pregateste preoti pentru tarile unde exista catolici de rit bizantin), a fost ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, urmand sa aiba sediul la Bucuresti. Vasile Bizau, actualmente profesor la institutul teologic al Eparhiei de Maramures, a fost ales episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj.

Cum Biserica Catolica nu permite decat in mod exceptional existenta a doi episcopi intr-un oras, aceasta fiind situatia si la Bucuresti si la Blaj, s-a recurs la un subterfugiu juridic. Astfel, Mihai Fratila a fost numit episcop titular de Nove, iar Vasile Bizau episcop titular de Appiaria, doua scaune episcopale antice, nefunctionale, ne-au explicat specialisti in dreptul canonic.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia