Emil Boc susţine deposedarea greco-catolicilor

România Liberă, sâmbătă 8 iulie, pagina creştină

In alianta cu mitropolitul Anania
Emil Boc sustine deposedarea greco-catolicilor de fostele lor proprietati

Liderul PD Emil Boc, primar al Clujului, sustine actiunile mitropolitului Bartolomeu Anania de initiere a unei legi prin care greco-catolicii sa fie deposedati nu numai de fostele lor lacase de cult, ci si de celelalte proprietati: „Noi speram ca situatia sa se rezolve pe cale amiabila. Daca nu se va rezolva pe cale amiabila, vom fi nevoiti sa gasim o solutie legislativa care sa porneasca in primul rand de la numarul de enoriasi existent in Romania, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societatii romanesti, nici Bisericii in ansamblu”. Ideea de a reconstitui, insa, dreptul de proprietate al cuiva pe baza categoriei de numar si nu a actelor legale doveditoare este ridicola in viziunea specialistilor in domeniul juridic: „La mijloc este o chestiune de principiu, care tine de fundamentele dreptului civil. Nu are nici o relevanta cate persoane fizice alcatuiesc o persoana juridica. O eventuala adoptare a unui act normativ care sa conditioneze restituirile in functie de numarul de membri care alcatuiesc persoana juridica ar fi atat aberanta, cat si neconstitutionala. Este ca si cum un impricinat supraponderal, vazand ca adversarul sau are kilograme mai putine, ar initia un proiect de lege care sa prevada pentru persoanele grase mai multe drepturi procesuale decat cele care sunt valabile pentru toata lumea”. Practic, printr-o astfel de lege s-ar legifera in statul nostru de drept ilegalitatile si jafurile comise de regimul comunist din 1948 incoace!
In ziarul nostru de luni, am scris despre ancheta de mare anvergura initiata de Mitropolia Clujului in toata tara, cu acordul organelor centrale ale BOR, asupra fostelor proprietati greco-catolice pe cale de a fi retrocedate. Ampla actiune a fost finalizata la sfarsitul lunii iunie: au fost stranse, astfel, 2.278.000 de semnaturi (de trei ori mai multe decat era nevoie constitutional!), din judetele Mitropoliilor de Cluj si Sibiu, pentru modificarea Legii 247/2005, care se refera la reconstituirea dreptului de proprietate. Prin amendamentul propus de BOR la aceasta lege, greco-catolicilor ar urma sa nu li se restituie lacasele de cult, dar nici „casele parohiale, cu terenul aferent acestora si cimitirele parohiale, aflate in proprietatea statului”.
La Sinodul mitropolitan intrunit miercuri la Manastirea Nicula, IPS Anania a amenintat Guvernul ca, daca nu-i va face cadou lacasele si celelalte proprietati greco-catolice, BOR va iesi din neutralitate si se va implica direct in politica. De partea cui? Nu e greu de ghicit: de partea celor care-i vor deposeda pe greco-catolici de fostele lor proprietati! In acest context, alianta pe care primarul Boc a perfectat-o cu IPS Anania, inca de la constituirea (prin puci sinodal si sprijin politic PD!) noii mitropolii de Cluj, pare sa functionezee impecabil, in continuare. La viitoarele alegeri (anticipate), BOR va sprijini masiv PD-ul, in schimbul cedarii fostelor proprietati greco-catolice din Transilvania: „Eu am salutat neimplicarea Bisericii in politica si cred ca a fost o decizie corecta. La randul lui, politicul are menirea de a se implica in viata comunitatii tocmai pentru a evita ca religia, Biserica, preotii, sa ia parte la actul politic. Aceasta se poate realiza printr-un act normativ, daca pe calea medierii nu se va putea si nu se gasesc solutii de compromis”.
Este cu totul straniu ca juristul Emil Boc il sustine pe mitropolitul Anania in promovarea unei legi prin care Biserica Greco-Catolica sa fie deposedata tocmai de… drepturile ei legale! Prin Alianta BA (Boc plus Anania), Partidul Democrat a inceput sa se pregateasca pe fata pentru alegerile anticipate, care se anunta cu tot mai mare insistenta.

Articol de Ion Zubaşcu

Articol publicat la: http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z08072006&idx=95


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii



Nu se pot exprima aici opinii.