Episcopul Virgil despre Arhiepiscopia Majoră

Lumea Catholica, mai 2006

PS Virgil Bercea
Episcop greco-catolic
de Oradea

– Preasfinţite Virgil, vă mulţumim în primul rând pentru onoarea de a accepta să răspundeţi întrebărilor noastre. Dorim ca prin acest interviu să mai risipim ceaţa de speculaţii ce s-a ridicat în ultimele luni, după decizia Vaticanului de a ridica din punct de vedere canonic rangul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (BRU), la nivel de Arhiepiscopie Majoră. Iată deci prima întrebare: o Biserică al cărei număr de credincioşi a scăzut atât de dramatic din 1948 până în 2006, de ce se bucură de un avans canonic?
– „Mari minuni a făcut cu noi Domnul”! Cum şi când oare Îi vom şti mulţumi? Cunoscând istoria Bisericii noastre, încercând să dăm valoare martiriului, poate reuşim să-i întrevedem un viitor într-o perspectivă divină. Roma, Vaticanul, Sfântul Părinte au ajuns la concluzia fericită, spun eu, de a ridica Biserica noastră la rangul de Arhiepiscopie Majoră, tocmai citind în această lumină „semnele timpurilor”. În altă ordine de idei, ridicarea Bisericii noastre la această mare demnitate este un semn şi un semnal ecumenic irefutabil. Prin acest gest, prin acest act, Vaticanul spune Bisericilor care nu sunt în comuniunea catolică următoarele: Bisericile (arhiepiscopale majore) catolice răsăritene au toate drepturile unei Patriarhii, am putea spune că sunt autocefale (în accepţiune ortodoxă) şi sunt în comuniune cu Roma; dacă Bisericile Ortodoxe, în viitor, vor accepta să intre în comuniune cu Biserica Catolică, nu pierd nimic din ceea ce au acum, totul rămâne neschimbat – doar „cămaşa lui Hristos” se recompune prin unitatea în diversitate, câştigă spiritual vorbind cu toţii. Este inutil să vorbim despre numere şi despre recensăminte oficiale: numărul credincioşilor noştri este de patru ori mai mare decât datele statistice oficiale, iar acest lucru îl ştim noi, dar este cunoscut şi de către guvernanţi. Sunt convins că Sfântul Scaun a ajuns la această decizie după profunde studii şi meditaţii atât de ordin istoric dar mai ales de ordin spiritual şi ecumenic.

Întreg articolul se găseşte aici


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.