Greco-catolicii solicită o lege de retrocedare a bisericilor

Untitled document

Monitorul de Cluj, Joi 20 iulie 2006

Sinodul Permanent al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, apreciaza ca este datoria Statului Roman sa elaboreze o lege cu privire la retrocedarea lacasurilor de cult care au apartinut acestei biserici, cu respectarea principiilor de drept european si international in domeniu, fara discriminare. Sinodul s-a intilnit la Cluj pentru a analiza declaratia Sinodului Mitropolitan Ortodox al Clujului, in care s-a cerut adoptarea unei legi care sa reglementeze situatia dintre cele doua culte.
Membrii Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma au reclamat faptul ca lipsa de decizie a Statului Roman, precum si ineficienta intilnirilor Comisiei Mixte de Dialog cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au facut ca unele lacasuri de cult care au apartinut acestei biserici sa fie demolate, stramutate sau demontate. „Revenirea la terminologii si expresii din perioada comunista denota faptul ca nu se doreste nici pe departe respectarea libertatii de constiinta a credinciosilor, ci, dimpotriva, se incearca, prin formule agresive si adunarea de semnaturi, manipularea constiintei credinciosilor celor doua confesiuni care traiesc in pace si in buna intelegere unii cu altii. Se observa ca anumite actiuni sint menite nu numai sa favorizeze unilateral dezvoltarea unei confesiuni, cit mai degraba sa impiedice refacerea fireasca a celeilalte confesiuni, privita ca o amenintare prozelitista“, precizeaza membrii Sinodului in finalul intilnirii. (…)

Articol integral la: http://www.monitorulcj.ro/corp.php?AID=10500&CID=4


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.