Preafericitul Gregorius al III-lea: In Orient nu sunt tensiuni intre ortodocsi si greco-catolici

România liberă, 5 septembrie 2007
articol de Claudiu Pădurean

Patriarhul melkit al Antiohiei si intregului Orient, Alexandriei si Ierusalimului, Preafericitul Gregorius al III-lea, se afla timp de cateva zile in Romania, pentru a participa la a treia Mare Adunare Ecumenica Europeana. Patriarhul melkit isi are acum resedinta in Damasc.

– Care sunt perspectivele unei paci religioase in Orient?

– In Orientul Mijlociu suntem 15 milioane de crestini, de diferite denominatiuni. In Egipt, cei mai multi sunt ortodocsi kopti. In alte tari, cei mai multi sunt maroniti de traditie siriaca. In tari precum Palestina sau in Israel, cea mai mare biserica este cea greco-catolica, melkita. In Siria sau in Liban, cea mai mare biserica este cea greco-ortodoxa. In cele mai multe tari, avem o buna reprezentare si libertate de cult. Avem libertatea de a ne practica religia, dar nu avem libertate de constiinta. De pilda, un musulman nu poate sa se converteasca oficial la crestinism, dar un crestin poate sa se converteasca la Islam. Aceasta este cea mai mare dificultate. In Sudan avem unele dificultati, la fel ca si in Egipt, dar in tari precum Siria, Irak, Kuweit, Iordania, Palestina, nu avem. In aceste tari, am primit teren pentru biserici din partea guvernelor, care ne ajuta si la ridicarea bisericilor.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia