„Noul Patriarh să promoveze pacea între religii”

România liberă, 15 septembrie 2007
Articol de Claudiu Pădureanu

Arhiepiscopul major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, Preafericitul Lucian Muresan, spera ca noul Patriarh ortodox de la Bucuresti sa fie un om al pacii, care sa implineasca vointa lui Dumnezeu. […]

– Biserica Greco-Catolica se afla intr-o perioada de reorganizare. Dupa ridicarea ei la rangul de Arhiepiscopie Majora, comentatorii au vorbit insistent despre crearea unor noi episcopii si mitropolii romane unite. Aceasta tema se afla pe agenda Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma?
– Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, precum intreaga Biserica Catolica, se „reorganizeaza” mereu, in sensul de a raspunde cat mai corect si eficient cerintelor credinciosilor, credinciosi ce traiesc intr-o lume in schimbare, intr-o societate ce nu este totdeauna favorabila promovarii preceptelor moralei crestine. Biserica, imaginea Imparatiei lui Dumnezeu, scoate mereu din vistieria ei „lucruri noi si lucruri vechi” (cf. Mt 13,52). Biserica Romana Unita cu Roma, de la inceputurile existentei ei, s-a voit a fi luminatoare de minti credincioase, calauzitoare de drumuri spre descoperirea originilor poporului nostru, deschizatoare de noi si mari perspective pentru intregul popor roman.
Desigur ca, dupa ce Sfantul Parinte Papa Benedict al XVI-lea, la 14 decembrie 2005, a ridicat la rang de Arhiepiscopie Majora Provincia Mitropolitana Greco-Catolica din Romania, ne aflam in situatia de a scoate din vistierie „lucruri noi”. Insa aceste „lucruri noi” se vor scoate in urma unor lucrari temeinice ale Sinodului Bisericii noastre, in stransa colaborare si sub indrumarea Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Roma. Suntem doar de doi ani Arhiepiscopie Majora; invatam sa mergem si dorim sa mergem bine! Nu cred ca este cazul sa ne grabim nici chiar cu afirmatiile. Cand conditiile infiintarii unor noi episcopii sau a unei noi mitropolii vor fi maturate, atunci vom da comunicatele de rigoare!

– Cand ne putem astepta la sfintirea unor noi episcopi?
– Desigur ca Biserica noastra are nevoie de noi episcopi. Un episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj, sub directa autoritate a Arhiepiscopului Major, este necesar. Am inceput demersurile pentru restaurarea edificiului pentru administratia Arhiepiscopiei Majore. De asemenea, un auxiliar pentru Mitropolitul de la Blaj, cu resedinta la Bucuresti, asa cum a fost pana in 1948, este foarte necesar.
Se stie foarte bine ca alegerea si numirea unor noi episcopi nu este doar o lucrare omeneasca; este, mai ales, lucrarea lui Dumnezeu Care cheama. Dorim sa avem cumintenia si rabdarea cuvenite pentru „sosirea ceasului” in care Sfantul Parinte Papa va proclama alegerea de catre Sinod a noilor episcopi pentru Biserica noastra.

– Cum priviti zbuciumul din Biserica Ortodoxa Romana, declansat de disparitia Patriarhului Teoctist?
– Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane este o problema ce apartine, in exclusivitate, forurilor chemate sa infaptuiasca voia lui Dumnezeu pentru Biserica Ortodoxa Romana si pentru Ortodoxie in general. „Zbuciumul” de care amintiti, cred, se datoreaza si faptului ca este prima alegere de patriarh dupa o perioada atee crunta pentru intregul popor roman. Noi, ierarhii, preotii si credinciosii greco-catolici dorim ca noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane sa fie dupa voia lui Dumnezeu si sa fie promotor al pacii, al dreptatii si al iubirii intre toate confesiunile crestine si religiile din tara noastra.

[…]

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia