O biserică ortodoxă îşi înghite sora greco-catolică

Cotidianul, 13 mai 2008
Articol de Mirela Corlatan

Trei biserici greco-catolice au fost dărâmate de ortodocşi până acum în Ardeal, iar una e pe cale să fie înghiţită, la propriu, de o biserică ortodoxă. Se pregăteşte biserica veche a Mănăstirii Nicula.

Turla vechii biserici greco-catolice din satul mureşean Ungheni a căzut joia trecută. Deşi de zece ani în jurul ei a început să se ridice o imensă biserică ortodoxă, greco-catolicii au sperat până în ultimul moment că ea nu va fi dărâmată şi că lăcaşul construit în urmă cu mai bine de un veac va fi cumva conservat. Comunitatea ortodoxă din localitate are însă un plan foarte clar, care a reaprins conflictul interconfesional.

„Este o clădire din 1866, parte din patrimoniul istoric naţional, aflată încă în litigiu. Ceea ce fac ortodocşii acolo este un avort al bisericii vechi, căci biserica greco-catolică, fără turlă, va fi total acoperită de cea ortodoxă, iar când aceasta va fi gata o vor dărâma“, acuză preotul greco-catolic Lucian Dudaş.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii3 opinii la “O biserică ortodoxă îşi înghite sora greco-catolică”

 1. dr.ing. Florin Eugeniu Spadaru la 24 mai 2008 2:38 pm

  De ani buni, de cate ori trec pe drumul ce leaga Clujul de Tg. Mures, ma uit de fiecare data la bisericuta inghitita de la o zi la alta de catre o noua constructie care, arhitectonic privita, ar trebui sa fie o biserica, o noua casa a Domnului, dar care prin felul in care se ridica, nu poate reprezenta in ochii unui crestin altceva decat o uzurpare, departe de ideea crestina. Ma intrebam ades de ce oare nu s-a gasit un nou amplasament pentru un nou lacas, nestiind ca biserica ce urmeaza a fi devorata este una apartinand Bisericii Unite, iar devoratorul este unul ortodox. Acum, citind articolul de mai sus imi explic de ce. S-a dorit eliminarea unui simbol, nu construirea unui nou lacas de cult. Dureroasa revelatie.

 2. Josef Maresch la 24 mai 2008 5:00 pm

  S-ar parea ca asistam la o faradelege, la un abuz a bisericii „preamaritoare si stramosesti si majoritare”.

 3. Septimiu Pelau la 28 iulie 2008 3:27 pm

  Biserica Ortodoxa Romana critica pe cei ce demoleaza biserici. Una zice, alta face.

  http://www.patriarhia.ro/ro/documente/comunicat_8.html

Exprimaţi-vă opinia