Ortodocşii din Vălani nu vor să cedeze o biserică retrocedată

Bihor Online, 20 martie 2008,
Articol de Georgiana Anghel

VALANII DE MUNTE – Credincioşii ortodocşi din Vălanii de Beiuş au împiedicat un executor judecătoresc să pună în aplicare o sentinţă a instanţei, care spune că biserica din sat a fost retrocedată greco – catolicilor.

Circa o sută de săteni şi vreo 20 de preoţi ortodocşi au fost gata să se bată cu jandarmii pentru a nu lăsa biserica greco – catolicilor, proprietatii de drept. După ore de negocieri, prefectul judeţului Mirea Ghitea, a cerut să nu se intre în forţă în biserică şi să se renunţe la aplicarea sentinţei pe moment, spunând că va încerca să facă o mediere între cele două părţi.

Dimineaţă în jurul orei 10.00 sătenii din Vălanii de Beiuş au lăsat munca la o parte şi s-au adunat în curtea bisericii din sat, care a fost retrocedată greco catolicilor. Oamenii sunt decişi să nu renunţe la lăcaşul de cult. Ei spun că nu este cinstit să le fie luată biserica în contextul în care credincioşii ortodocşi sunt de zece ori mai numerori decât greco – catolicii. Femei, bărbaţi, bătrani şi copii toţi s-au adunat în curtea lăcaşului de cult, au legat poarta cu sârmă şi au interzis executorului judecătoresc Gheorghe Beiuşan să pună în aplicare sentinţa judecătorească. În Vălani au sosit şi două dube de jandarmi, care au fost gata să intervină în caz de nevoie.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiO opinie la “Ortodocşii din Vălani nu vor să cedeze o biserică retrocedată”

  1. Medic la 21 martie 2008 5:31 pm

    Autoritatile sint obligate sa asigure respectarea legii. Nu inteleg de unde au aparut in acel sat 20 preoti ortodocsi? In ce calitate sint ei acolo, pentru ca daca incita populatia care si asa este manipulata, e foarte grav. Modul de exprimare al partii majoritare ne arata ca oamenii aceia nu cunosc definitia proprietatii, ei nu stiu decit ca a fi majoritar echivaleaza cu puterea, a fi greco-catolic inseamna sa fi tolerat.

Exprimaţi-vă opinia