Pelerinajul anual de la Manastirea Moliset

Untitled document

România Liberă, 24 iunie 2006
 
Dupa 1989, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica (BRU), singurul cult din Romania interzis de regimul comunist, a fost repusa formal in drepturi, dar fara sa-si primeasca fostele lacase, ramase in folosinta BOR, impreuna cu manastirile de la Nicula, Bixad, Moisei, vestite locuri de pelerinaje mariane, in 15 august, la sarbatoarea Sfintei Maria, din fiecare an. Ramasa fara manastiri, Biserica Greco-Catolica n-a mai avut, dupa 1989, nici centre de pelerinaje, ale caror focare de spiritualitate au fost amplificate progresiv, de-a lungul multor ani, inainte de instaurarea regimului comunist, care le-a transferat abuziv BOR. La 16 ani de la reintrarea in legalitate, BRU a reusit sa-si ridice cateva manastiri noi, pana se va lamuri in justitie statutul fostelor manastiri inca nerestituite, si a pornit la drumul anevoios si indelungat al constituirii unor noi centre de pelerinaj. Un astfel de exemplu este Manastirea "Coborarea Spiritului Sfant" din localitatea Moliset, judetul Bistrita-Nasaud, sfintita in 1992, dupa randuiala Ordinului "Sfantul Vasile cel Mare", parinte al Bisericii, considerat intemeitor al vietii monahale.
In acest an, la hramul Manastirii Moliset, Sf. Liturghie din duminica de 18 iunie a fost oficiata de PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, la invitatia parintelui Laurean Daboc, protoegumen al Ordinului "Sf. Vasile cel Mare". Ca in fiecare an, la hramul Manastirii Moliset au sosit pelerini din localitati ale judetelor Maramures, Satu-Mare, Cluj, Bistrita-Nasaud, veniti impreuna cu preotii lor, alaturi de surori ale Congregatiei Maicii Domnului din Blaj, si oaspeti din Franta si Olanda, sustinatori si prieteni ai Ordinului bazilian. Pe parcursul intregii saptamani premergatoare evenimentului, au ajutat cu devotament crestin surorile baziliene de la Manastirea "Sfanta Macrina" din Cluj si surorile tertiare baziliene. In cadrul Sf. Liturghii, s-a oficiat si ceremonia depunerii voturilor perpetue de catre tanarul Augustin Dunca Gavrila (nascut in 1975, in Sighetu Marmatiei), a carui vocatie a fost descoperita de parintele bazilian Silvestru Augustin Prundus si desavarsita la studii in Franta, timp de 6 ani. Rectorul si indrumatorul sau de acolo, pr. Verson Fire, a facut o lunga calatorie pana la Manastirea Moliset, pentru a fi prezent la evenimentul familiei calugaresti baziliene.

Articol publicat la: http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z24062006&idx=94


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.