PF Lucian Mureșan, cardinal. Când periferia devine centru. Din stânga Papei.

Sursa: www.oradeapress.ro, 23 februarie 2012
Articol semnat de Ramona Băluţescu

Un lucru care bucură nu doar catolicii din România (greco-catolici și romano-catolici) ci și pe toți cei care cred că suferința și credința într-o idee, ale unui om, trebuie răsplătite, a avut loc acum câteva zile la Roma sau, ca să fim mai exacți, în Bazilica Sf Petru din Vatican: întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, Prea Fericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba Iulia, a fost creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Dar ce înseamnă numirea unui cardinal, în macrocosmos, ce înseamnă în microcosmos? Și cum a curs acest moment acolo, în inima Vaticanului, în imediata apropiere a Papei Benedict al XVI-lea?

Noaptea de 5 spre 6 ianuarie a fost una de emoții pentru mulți. A doua zi urma ca Papa Benedict al XVI-lea să anunțe crearea unui nou cardinal pentru România. O zi istorică. Istorică pentru România. Da, istorică pentru toată România, pentru țara asta de 20 și ceva de milioane de oameni, o țară cu o mână de catolici și cu o imensă masă de ortodocși (de destule ori ortodocși din inerție, doar cu numele – vezi ”M-am plictisit de ortodocșii din scara blocului”). Papa, oricare ar fi el, nu este doar un cap al unei biserici, este un simbol enorm al creștinismului, al unei credințe care se revendică dinspre iubirea de aproape. Un semn al binelui. O aducere aminte că trebuie să ne ajutăm semenii, să empatizăm cu ei. Cardinalii sunt cei prin care guvernează lumea catolică. Prinți ai Bisericii. Purpurați.

Unii vor spune aici de problemele cu care se confruntă Biserica Catolică în ultimii ani sau de părțile întunecate din istoria sa. Și totuși, răul nu face parte din definiția bisericii acesteia, dimpotrivă. Să ne aducem aminte de vizita în România din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea, declarat ”fericit” anul trecut, în 1 mai, în cea mai vie zi a Romei din ultimii ani. Strigătul care a pornit atunci, la București, din inimile românilor nu era cu ștampile catolice pe el, era al tuturor oamenilor veniți acolo din dragoste pentru un semen al lor care a luptat pentru apropierea dintre toți: Unitate! Ziua în care a fost anunțată crearea unui nou cardinal pentru România urma să fie una de bucurie pentru toți românii.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii2 opinii la “PF Lucian Mureșan, cardinal. Când periferia devine centru. Din stânga Papei.”

  1. Cristian Samoila la 29 februarie 2012 1:55 pm

    Asa da! De asfel de articole este nevoie pentru ca BRU sa ajunga din nou in constiinta poporului roman. Rezultatele se vor vedea in timp, nu trebuie sa ne asteptam la efecte imediate. Romanul este inca bolnav (fara voia lui, ca doar altii l-au imbolnavit timp de 50 de ani), in cel mai bun caz, este in convalescenta. Sa ne rugam pentru el Domnului. Sa ne rugam pentru noi toti.

    Felicitari autoarei! Domnul sa o rasplateasca pentru munca sa!

  2. Ana la 2 martie 2012 6:52 pm

    @Cristian Samoila pentru a ajunge din nou in constiinta romanilor trebuie sa faca mai multe acte sociale, scoli pentru copiii din comunitatile sarace, catehizare asemeni neprotestantilor.

Exprimaţi-vă opinia