Primul episcop greco-catolic din Bucureşti, după 60 de ani

România liberă, 29 octombrie 2007
articol de Claudiu Pădurean

Bucurestiul va avea un episcop greco-catolic, dupa 60 de ani. Vaticanul si Blajul au decis sa-l proclame drept episcop cu sediul in Bucuresti pe monseniorul Mihai Fratila.

Noul episcop este, in prezent, rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant teologic care pregatesc viitori preoti catolici de rit bizantin. Prea Sfintia Sa Mihai Fratila va fi primul episcop greco-catolic cu sediul in Bucuresti numit dupa aproape 60 de ani. Predecesorul sau, episcopul Vasile Aftenie, a fost cel dintai ierarh roman unit martirizat de autoritatile comuniste. El a fost ucis in beciurile Securitatii. Noul episcop va purta titlurile de episcop titular de Nove si de episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras, pentru ca normele Bisericii Catolice recomanda evitarea situatiei in care doi episcopi catolici isi au sediul in acelasi oras. In Bucuresti se afla deja sediul arhiepiscopului-mitropolit romano-catolic Ioan Robu.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia