PS Florentin despre gestul Mitropolitului Corneanu

Făclia, 21 iunie 2008
Articol de M. Tripon

Pentru prima oara de la impartasania ierarhului ortodox Nicolae Corneanu intr-o biserica greco-catolica, un ierarh greco-catolic, PS Florentin Crihalmeanu, vorbeste intr-un interviu – acordat ziarului Faclia – despre semnificatia sau, poate, consecintele unui asemenea gest:

– Desi a trecut aproape o luna de cind mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, s-a impartasit intr-o biserica greco-catolica, gestul sau stirneste in continuare reactii si da loc la interminabile discutii si dezbateri atit in mediul ortodox, cit si in cel greco-catolic. Dupa parerea dvs., acest gest, acum controversat, al mitropolitului Corneanu, a contribuit, contribuie la apropierea dintre cele doua biserici – Ortodoxa si Greco-Catolica -, sau dimpotriva?

– Eu cred ca este prea devreme pentru a raspunde la aceasta intrebare, pentru ca de multe ori un gest care ne scandalizeaza pe moment genereaza apoi o… reflexie, genereaza o motivatie de cautare, genereaza o meditatie asupra propriei identitati, care poate avea un efect in timp. E greu de spus acum. Pe moment, ceea ce putem spune este doar legat de ceea ce vedem: aceste articole incisive, chiar dure, impotriva inaltului ierarh al Bisericii Ortodoxe si, sigur, oarecum impartirea: de o parte opiniile Bisericii Catolice, Greco-Catolice, de cealalta – opinii ale Bisericii Ortodoxe. E greu de spus, dupa parerea mea, acum, exact, care va fi influenta acestui gest. Unii vorbeau de un „gest profetic”, altii spun „trebuie caterisit”. Eu nu m-as pronunta acum. V-as invita, insa, sa reluam discutia aceasta cam peste 5 – 10 ani.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii2 opinii la “PS Florentin despre gestul Mitropolitului Corneanu”

  1. Luan la 24 iunie 2008 4:35 pm

    Slava cerului pt cuvantului inaltui ierarh care ne lumineaza si pe noi in aceasta spinoasa problema.

  2. Corina la 27 iunie 2008 5:59 pm

    Daca tinem cont ca nimic nu este intimplator, atunci sa credem ca Dumnezeu ne da semnele de care sa ne bucuram. Da, Doamne, sa fie inca un pas intru intelegerea intre crestini.

Exprimaţi-vă opinia