PSS Virgil Bercea – succesiunea apostolică europeană a demnităţii

Sursa: OradeaPress.ro, 24 martie 2012
Autor: Ramona Băluţescu

Episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE) ieri, 23 martie, în cadrul Adunării Plenare care a avut loc la Bruxelles. Una din ţagărele ceasului catolic european va fi potrivită, de acum, din România. Episcopii catolici au ales totodată şi noul preşedinte al COMECE în persoana cardinalului Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen şi Freising, precum şi alţi trei vicepreşedinţi, pentru un mandat de 3 ani.

Ce importanţă are acest lucru pentru Europa unită, în general şi pentru România, nu doar cea a catolicilor, în special? Nu putem creiona, pentru momentul prezent, o Europă a valorilor sociale care să nu aibă angrenată şi contribuţia catolicilor. Creştinismul de esenţă, acela al dragostei de aproape, este cel care, prin câteva minţi luminate, reuşeşte să aibă un cuvânt de spus, mereu nou, la masa deciziilor ce netezesc asperităţile în legătură cu problemele europene.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

Comentarii5 opinii la “PSS Virgil Bercea – succesiunea apostolică europeană a demnităţii”

 1. Cristina Grigore la 26 martie 2012 9:13 am

  Ce treaba are „succesiunea apostolica” cu Europa, demnitatea si COMECE?

 2. Ramona Balutescu la 27 martie 2012 9:55 am

  Cam tot atita cit are episcopul cu BRU. Dupa mine, totul. Dupa altii poate ca nimic. Your choice. :)

 3. Cristina Grigore la 29 martie 2012 11:20 am

  Incercati sa scrieti despre o tematica pe care nu o cunoasteti si folositi un vocabular al carui inteles va este strain. Si nu ma refer doar la articolul de mai sus.

 4. Ramona Balutescu la 29 martie 2012 3:22 pm

  Nu „incerc sa scriu” ci scriu, doamna Grigore. :) Faptul ca nu cunosc tematica e infirmat de multi oameni din interiorul BRU care spun ca, dimpotriva, o cunosc bine. N-ar fi rau sa ne readucem aminte ce rol are metafora intr-un reportaj. Iar daca ea nu poate fi decodata, regret – nu cred ca pot ajuta.

 5. Balasoglu Florin la 6 aprilie 2012 10:05 am

  Succesiunea apostolica din B.R.U. este una precis crestina si bineinteles a demnitatii, pentru ca aceasta Biserica atat de persecutata a cautat continuitatea crestinismului, acceptand suferinta. Nu a acceptat vreun amestec sau vreo forma de compromis cu comunismul, de aceea este a demnitatii. Si cum libertatea a venit de la Dumnezeu, dar cu ajutorul Europei, sa nu uitam cuvintele Sfantului Parinte Ioan Paul al II-lea: „Nu va fie frica!”
  Slujitorii Bisericii Catolice au fost si sunt mesagerii libertatii si ai unitatii sufletelor libere sa cunoasca civilizatia si constiente totodata de a doua venire a lui Hristos.
  Sarbastri fericite Preasfintitului Parinte si dvs. tuturor!

Exprimaţi-vă opinia