S-a constituit primul Sinod al Bisericii Romane Unite cu Roma

România Liberă, 24 iunie 2006

Cu catva timp in urma am scris despre evenimentul ridicarii Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica (BRU), la rangul de Arhiepiscopie Majora. Decizia istorica a Papei Benedict al XVI-lea de a acorda autonomie decizionala sporita Bisericii Romane Unite si un statut echivalent cu acela al unei Patriarhii releva importanta reala pe care o are in viziunea Sfantului Scaun acesta Biserica romaneasca, in noul context eclesial al spatiului est-european, eliberat de dictatura comunista. Dupa ce s-a stabilit si noua titulatura oficiala a liderului BRU, conform noului sau statut, echivalent celui de patriarh, in prezenta Prea Fericitului Lucian s-a intrunit, in zilele de 20-21 iunie, sesiunea inaugurala a Sinodului Bisericii Romane Unite cu Roma, constituit dupa 300 de ani de istorie. Prezidata de PF Lucian, arhiepiscop major al BRU, la prima intalnire de constituire a Sinodului unit au participat PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, PS Ioan Sisestean, episcop de Maramures, PS Michael Botean, episcop de St. George, Canton, Ohio (SUA) si IPS George Gutiu, arhiepiscop emerit.

Pe parcursul intalnirii s-a elaborat decretul de constituire si s-a aprobat statutul de functionare a Sinodului Episcopilor. S-au constituit, de asemenea, Sinodul permanent, cat si comisia juridica si au fost stabiliti secretarii permanentei episcopale. Prima reuniune sinodala a BRU s-a incheiat cu o rugaciune in Catedrala "Sfanta Treime" din Blaj, unde odihnesc ramasitele pamantesti ale corifeului Samuil Micu Klein, intemeietorul orasului Blaj, si ale cardinalului Alexandru Todea. Urmatoarea intalnire de lucru a Sinodului Episcopilor uniti va avea loc in zilele de 23-24 octombrie 2006.

Articolul original  


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiNu se pot exprima aici opinii.