Sr. Carmen: Adio România! Salut Etiopia!

Lumea Catholica, septembrie 2007
Interviu realizat de Oana Capan

200709_07Marţi, 18 septembrie 2007, în nou sfinţita biserică a parohiei greco-catolice Mănăştur 1 Vest din Cluj-Napoca, de la ora 18, a fost celebrată o Sfântă Liturghie cu o ocazie specială. Preoţii celebranţi şi credincioşii prezenţi la Liturghie au dorit să îi mulţumească sorei Carmen Sammut, de origine malteză, din Congregaţia Sf. Iosif al Apariţiei, pentru activitatea rodnică desfăşurată în oraşul lor şi în special în cadrul parohiei sus amintite. După 13 ani de misiune în România, sora va pleca acum în Africa. Predica a fost ţinută de părintele Olivo Bosa SJ, unul dintre cei care a colaborat mult cu sora Carmen. Pornind de la pasajul evanghelic citit, cu genealogia lui Isus, părintele a arătat că în acea lungă listă de nume cu strămoşii Mântuitorului sunt incluşi oameni care şi-au adus o contribuţie la istoria mântuirii, aşa cum suntem chemaţi noi toţi să ne aducem, şi aşa cum şi-a adus sora Carmen, în toţi anii aceştia petrecuţi în ţara noastră.

După Sfânta Liturghie, preotul paroh Ovidiu Lăpuşte i-a adresat şi el câteva cuvinte de recunoştinţă sorei. La final, sora Carmen a vorbit despre disponibilitatea pe care trebuie să o aibă o persoană consacrată, mai ales misionară, de a pleca acolo unde i se cere. Trecând în revistă principalele momente şi etape ale şederii sale în România, sora a mulţumit persoanelor pe care le-a întâlnit şi celor care au ajutat-o: preoţii, primele prietene călugăriţe pe care şi le-a făcut aici, asistentele sociale cu care a colaborat în cadrul proiectelor sociale din parohie, cuplurile de tineri căsătoriţi cu care a organizat cursuri de formare… Înainte de o agapă fraternă, cei prezenţi au putut urmări o prezentare în fotografii şi texte explicative a activităţii sorei Carmen Sammut.

– După 13 ani de misiune în România, unde aţi venit după alţi 20 de ani petrecuţi în India, sunteţi acum pe punctul de a pleca într-o nouă misiune, într-un alt colţ al lumii, în Africa. Spuneţi-ne, vă rugăm, soră Carmen Sammut, pentru început, câte ceva despre Dvs, despre familia Dvs, şi despre congregaţia din care faceţi parte.
– Părinţi mei m-au avut numai pe mine. Din nefericire, tatăl meu a murit după o scurtă boală când aveam 13 ani. Am crescut totuşi aproape de familia lărgită, şi am copilărit cu verişorii. Vacanţele noastre erau pline de soare, de nisip şi de mare. După ce am terminat liceul, am studiat la un colegiu pedagogic condus de călugăriţe. Când eram gata să mă angajez să predau, m-am simţit atrasă de vocaţia misionară. Am ştiut în mine că Dumnezeu m-a chemat să-l urmez şi să trăiesc întreagă viaţa mea în slujirea Lui. Dumnezeu mi-a adus în cale un director spiritual care m-a ajutat să le găsesc pe surorile Sfântului Iosif al Apariţiei, Congregaţia misionară pe care o căutam. În timpul noviciatului, făcut o parte la Marsilia şi o parte la Paris, mama mea a decedat.

În fondatoarea noastră, Sfânta Emilia de Vialar, mi-am găsit o adevărată inspiraţie… o femeie activă şi în acelaşi timp o femeie de rugăciune, dăruită pe deplin lui Dumnezeu, în uniune profundă cu Dumnezeu. În surorile pe care le-am cunoscut de-a lungul anilor am găsit persoane care încearcă cu adevărat să păstreze această combinaţie fericită. Congregaţia noastră este răspândită în toată lumea, în 5 continente, în 27 de ţări, cu 30 de naţionalităţi, printre care un grup mic de surori tinere din România. Numele Congregaţiei este puţin ciudat. Sf. Emilia a ales acest nume pentru Congregaţie contemplând o pictură în care Sf. Iosif primeşte în vis îndemnul lui Dumnezeu – să o ia pe Maria, spre ocrotirea lui Isus. Suntem chemaţi în măsura posibilului să îl aducem pe Isus în vieţile altora, să îi ajutăm şi să îi protejăm în necazurile lor, aşa cum a făcut Iosif pentru Maria şi Isus.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia