Tabăra pentru tineret „Ecumenica”: printre îngeri şi obstacole, o lucrare a lui Dumnezeu

De 11 ani încoace, la Tîrgu Lăpuş se întîmplă minuni în fiecare vară. Iar de fiecare dată poartă acelaşi nume: „Tabăra pentru tineret Ecumenica”. Anul acesta, 74 de copii au descoperit lumea prieteniei, în contextul de a găsi calea spre Dumnezeu. Timp de şapte zile (10-16 august), au profitat de programul gîndit şi orchestrat de părintele Silviu Hodiş (parohia greco-catolică „Buna Vestire” – Tîrgu Lăpuş) împreună cu soţia sa, Mia. Indiferent de naţionalitate, religie, culoare ori orientare politică, tineri din şapte judeţe – cu rezultate bune la învăţătură – au fost astfel răsplătiţi cu zile binecuvîntate, în care au reuşit să treacă de probe ori obstacole, reuşind să lege noi prietenii între ei.

Cînd nu contează confesiunea…
Motivaţia taberei s-a născut în urmă cu 12 ani cînd părintele Hodiş – venit în oraş – a găsit un conflict confesional acut. A dorit să le arate celorlalţi că se poate trăi împreună, indiferent de confesiune. Anul acesta, au participat tineri aparţinînd a 5 confesiuni şi vorbitori a două limbi materne. „Asta nu e o lucrare omenească, ci e lucrarea lui Dumnezeu. Altfel, nu s-ar realiza”.

A XI-a ediţie – 74 de participanţi, din 7 judeţe
La fel ca în fiecare an, sau mai bine zis, la fel ca la orice manifestare, au apărut greutăţi chiar în ultimul moment. „Şi anul acesta am avut probleme cu cazarea, s-a scumpit de trei ori preţul, nu aveam unde să le dăm de mîncare, dar toate s-au rezolvat încet. A apărut un sponsor care ne-a oferit cazarea şi, implicit, s-au rezolvat toate problemele acestea. (…) Ori de cîte ori încerci să faci ceva bun, apar o serie de greutăţi pentru că acestea sînt ispitele Diavolului care încearcă să ne împiedice. Dar, totuşi, este cea de a 11-a ediţie a taberei Ecumenica”, a mărturisit încă din start părintele Hodiş. Deşi este un an greu pentru toată lumea, solicitările au venit în număr foarte mare. Iar suma de participare este una modică – 20 de euro – anul acesta tabăra găzduind tineri din Vaslui, Deva, Cluj, Satu Mare, Gherla, Bistriţa şi, bineînţeles, Maramureş. „Ar vrea să participe şi mai mulţi, însă, nu-şi permit. Există o taxă de participare pe care ei o plătesc, care era de 10 euro, pînă anul trecut. Anul acesta a fost 20. Însă, cei cu note mari au reduceri 50%. (…) Taxa de participare nu reflectă cheltuielile propriu-zise, ci e pentru a nu fi ceva gratuit, pentru că ceva gratuit nu este deloc apreciat. De aceea am pus această taxă. Toate cheltuielile le suportăm noi. Şi anumiţi prieteni care mă ajută. De exemplu, toate alimentele le iau de la un amic de-al meu – penticostal – din Tîrgu Lăpuş. După tabără, îmi calculează suma pe care o am de plătit. De obicei, achit întreaga sumă după ce umblu cu Crucea. Tocmai de aceea am zis că fac tabără în leasing”, a adăugat Silviu Hodiş. A asigura masa şi cazarea pentru toţi participanţii implică într-adevăr cheltuieli destul de mari.

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia