Un univers, o epocă… Olivier Raquez (1923 – 2012)

Sursa: www.vicariatbucuresti.ro, 14 decembrie 2012
Autor: PS Mihai Frățilă

pr. Olivier RaquezDe-acum „a fost…”. Vorbind despre părintele Raquez nu merge patetismul. Nu merg obișnuitele diatribe la ceas de despărțire pentru un om extrem de rafinat și totodată simplu. O extraordinară sinteză dintre educația fericită a unei familii din înalta societate bruxelleză și omenia creștină, inspirată pentru mai bine de cincizeci de ani de legătura cu Răsăritul creștin!

Avea din darul Cerului discernământul în degetul cel mic și, cred, că-și dădea bine seama. Dar înfruntările vieții nu l-au menajat și i-au păstrat umilința. I-am fost alumn timp de cinci ani, apoi, mai târziu, tot timp de cinci ani vice-rector. Sub ochii generației mele s-a petrecut reconstruirea Colegiului Pio Romeno de la Roma, prin omenie și climatul oferit de frumusețea liturghiei Bisericii. Anii de clandestinitate alteraseră viața cultului, dând multora dintre noi, din păcate, pretext de polemică sordidă. Timpul i-a dat însă tot părintelui Raquez dreptate fiindcă dragostea, cum spune Sfântul Pavel, acoperă orice păcat și dezvelește adevărurile veșnice.

Prin 1985 părintele fusese operat de un cancer digestiv, extirpându-i-se complet stomacul. Am știut deja în anii 90 că viața lui a fost evident prelungită pentru lucrul Domnului în lumea noastră și Biserica Unită și, într-un fel, minunea ieșirii la lumină a scris un important capitol cu numele său. Trecerea sa dincolo, la aproape nouăzeci de ani, pune capăt unei epoci și ne oferă semnul datoriei împlinite. Nu cred o altă mărturie mai potrivită acum decât un fragment de interlocuțiune inedită, unde – dacă se poate exprima! – am încercat să rememorez starea de spirit pe care am împărtășit-o noi, bursierii români, și întâlnirea cu un om, de care s-a servit Dumnezeu ca să ne-o inspire.

Mulțumesc, părinte! Domnul să-ți facă în veci pomenirea!

Plecarea mea la studii în străinătate, în 1991, după regăsirea libertății alături de alți colegi, a făcut parte din proiectul educativ al Bisericii greco-catolice de a pregăti o nouă generație de apostoli…

 

articolul integral


 
Atenţie! De regulă la Semnalări includem o parte din articol, restul putând fi citit pe situl respectivei publicaţii. De aceea anumite linkuri pot să nu mai fie în timp valabile, dacă pagina indicată s-a modificat sau a dispărut. O semnalare de articol nu înseamnă aprobarea conţinutului articolului.

ComentariiExprimaţi-vă opinia