În perioada 8-10 iunie 2011 s-au desfăşurat la Blaj, în sediul Arhiepiscopiei Majore, lucrările sesiunii ordinare de primăvară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Au participat următorii membri: Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; Preasfinţitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea; Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfinţitul Mihai Frăţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, vicar de Bucureşti; Preasfinţitul Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. A absentat Preasfinţitul John Michael Botean, Episcop de St. George în Canton, Ohio (SUA), care s-a adresat Sinodului printr-o scrisoare, și care a participat la unele lucrări prin intermediul mijloacelor electronice.

Sinodul a început în după-masa zilei de 8 iunie prin celebrarea unui Te Deum laudamus în Catedrala din Blaj, în cadrul căruia au fost pomeniti episcopii de pie memorie Ioan Șișeștean și George Guțiu, recent trecuţi la Domnul.

În prima parte a lucrărilor Sinodului s-au discutat subiecte cu caracter administrativ intern. În continuare, Sinodul a abordat teme referitoare la realitatea ecumenică precum și unele decizii de numire. Astfel, au fost reconfirmați în funcția de secretar al Sfântului Sinod, Preasfinția Sa Virgil, Episcop Eparhial de Oradea Mare; în funcția de notar Pr. William A. Bleiziffer, Vicar judecătoresc al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș; și a fost reconfirmată componența Sinodului Permanent.

Tot la nivel decizional s-a aprobat Statutul Seminariilor Majore, ca document unic pentru toate Institutele superioare de pregătire a viitorilor preoți greco-catolici, dar și Statutul Curiei Arhiepiscopiei Majore și Regulamentul de funcționarea a acesteia.

De asemenea, s-a decis aprofundarea studiului referitor la posibilitatea reorganizarii limitelor Eparhiilor Bisericii, precum și organizarea unei întruniri a responsabililor din domeniul disciplinei personalului angajat pentru o informare punctuală asupra noilor reglementări în domeniul legislației muncii.

Sinodul a desemnat, de asemenea, membrii care vor face parte din Comisia pregătitoare pentru stabilirea principiilor şi metodologiei de lucru a Comisiei mixte de dialog între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Pe agenda lucrărilor s-au mai regăsit teme de actualitate ale vieţii şi activităţii bisericeşti din ţară şi străinătate, precum şi probleme disciplinare şi canonice.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Sinodului să aibă loc în perioada 18-20 octombrie 2011 la Blaj.

Notar al Sinodului Episcopilor
Pr. William A. Bleiziffer