Ca urmare a unei hotărâri sinodale luate în luna mai a acestui an, o delegaţie a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice a participat în perioada 8-13 octombrie a.c. la o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai din diferitor organisme ale Bisericii Greco–Catolice din Ucraina.
Delegaţia a fost condusă de către PS Vasile, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, şi a avut în componenţă pe economul BRU, pr. Dr. Ioan Mitrofan şi pe cancelarul Curiei, pr. William Bleiziffer.

Vizita a fost marcată de o seamă de conferinţe, schimburi de experienţă cu oficiali ai Curiei Arhiepiscopale Majore din Kiev, dar şi sesiuni de lucru cu oficiali ai diferitor organisme ce activează la Lviv, cît şi de momente de rugăciune.

Dintre momentele cele mai importante derulate în această vizită amintim audienţa acordată delegaţiei de PF Lubomir Husar, întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, dar şi întâlnirile cu Arhiepiscopul auxiliar al Arhidiecezei de Lviv, SE Mons. Mieczysław Mokshytskym, cu Nunţiul Apostolic în Ucraina, S.E. Mons. Ivan Jurkovič şi cu un oaspete al acestuia, secretarul Consiliului Pontifical pentru Laici S.E. Mons. Josef Clemens, Vesc. tit. di Segerme, dar şi cu alţi episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.
Alte momente deosebite au fost vizitele făcute la Universitatea Catolică din Lviv şi la Centrele de studii din cadrul acesteia, la Facultatea de Teologie şi la Seminarul “Sfântul Spirit”.

Vizita în Ucraina se înscrie în largul proces de formare şi reformare a Curiei Arhiepiscopale Majore, cu sediul la Blaj, după standarde oferite de Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium şi modele deja experimentate de Biserica Greco – Catolică din Ucraina.

Pr. William Bleiziffer

Mai multe poze puteţi găsi aici.