Parohia „Adormirii Maicii Domnului” din Bucureşti şi-a sărbătorit azi hramul în prezenţa episcopului PS Mihai şi a numeroşi credincioşi din capitală.

Arhiereul, alături de părintele paroh Constantin Oltean, pr. Silviu Moşneag, paroh al Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” (Drumul Taberei), pr. Luc Duquenne SJ, superiorul Casei Sf. Claude de la Colombiere si pr. Michel Rimaud, profesor de exegeza la Şcoala biblica de la Ierusalim, au săvârşit Sf. Liturghie însoţind rugăciunea condusă de corala parohiei coordonată de doamna profesoară Mioriţa Got.

Cuvântul PS Sale a propus meditaţia la evanghelia sărbătorii în mod neobişnuit fără referinţe mariologice la prima vedere.
Maica Domnului a ştiut să depăşească prin har conflictul dintre partea activă şi cea contemplativă a vieţii, conflict ilustrat nu numai în exemplul celor două surori ale lui Lazăr, ci şi în viaţa fiecărei creştin. PS Mihai a mai spus că abandonând lui Dumnezeu fiinţa şi viaţa sa, Maica Domnului a fost cuprinsă de har, făcând astfel din voinţa cerului prioritatea vitală pentru viaţă. Elogiul pe care Hristos îl primeşte de la femeia din auditoriu, fermecată ca şi ceilalţi prezenţi, o aduce prezentă pe Născătoarea de Dumnezeu, dar nu într-o variantă umană, mondenă, ci profundă, teologică fiindcă fericirea Mamei subzistă în primirea Cuvântului şi a împlinirii sale. Născătoarea de Dumnezeu propune astfel calea familiarităţii cu Hristos fiecărui om de credinţă: „mama mea şi fraţii mei, spune Domnul, sunt cei care ascultă cuvântul şi-l păzesc”. Pentru creştini la rândul lor, fără întoarcerile spre Dumnezeu, în rugăciune, nu este cu putinţă a afla măsura vieţii şi continua mărturia binelui în lume – apartenenţa şi familiaritatea cu Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, cei prezenţi au împărtăşit bucuria sărbătorii în jurul mesei agapei frăţeşti.
Timp de două săptămâni, pe perioada postului, comunitatea de la „Adormirea Maicii Domnului” s-a împărtăşit zilnic în comuniunea de rugăciune, participând zilnic la Paraclisul Maicii Domnului, iar în ajunul sărbătorii, atât pe parcursul zilei, cât şi noaptea a făcut veghe de rugăciune.
Grupul de copii al internatului patronat de Surorile Congregaţiei Inimii Neprihănite din Bucureşti s-au unit în rugăciunea de priveghere în faţa Altarului cu aceia care, prin senectutea vârstei au conferit Bisericii române unite continuitate şi trăire de viaţă.

Alături de părintele protopop Liviu Oţoiu şi toţi preoţii din Bucureşti (doar părintele Dan Cristian Popescu era absent din cauza unui pelerinaj cu un grup de tineri în Sardinia), PS Mihai a celebrat joi seara Vecernia mare a sărbătorii cu Prohodul Maicii Domnului şi procesiunea în jurul bisericii.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Bucureşti a fost fondată în anii ’30 în cartierul Dealului Spirii, unde se afla o numeroasă colonie de români transilvăneni. Biserica, unde au slujit părinţii Natanael Munteanu şi Titus Mălai până în 1948, precum şi părintele Augustin Ciungan după 1990, are o arhitectură tradiţională românească, iar pictura, inaugurată în anii ’40 sub egida apostolatului PS Vasile Aftenie, aparţine reputatului maestru Traian Bilţiu Dăncuş. În locuinţa ataşată bisericii se află până în prezent sediul Vicariatului greco-catolic şi reşedinţa episcopului auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş rezident la Bucureşti.

Secretariatul Vicariatului de Bucureşti