Începând cu Duminica întâia din Post (16.03.08) şi până în Duminica a cincia din Post (13.04.08) inclusiv, PS Mihai, episcop auxiliar de Alba-Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti, propune un itinerar spiritual în cadrul Sfintelor Liturghii arhiereşti ce vor fi celebrate în capela greco-catolică din str. Cristian Tell din Bucureşti.

Duminica întâia din Post (16 martie), Preasfinţia Sa a început acest itinerar în cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie arhiereşti.

„Postul nu este folclor sau tradiţie culturală si culinara ci este un timp de creştere spirituală care trebuie sa ne apropie de Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa. Astfel, pentru a ne apropia de Dumnezeu trebuie să ne confruntăm cu întunericul din noi. Arhiereul a îndemnat să nu ne mulţumim a fi omul exterior, ci să ne întoarcem la omul interior, creat de Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa. Aşa cum frumuseţea originară a frescelor unei vechi biserici a fost acoperită de straturi mai recente de zugrăveală, care au alterat-o şi au făcut-o de nerecunoscut, iar acum are nevoie de o migăloasă curăţare a adăugirilor de secole pentru a-şi regăsi autenticitatea, aşa trebuie şi noi să dăm jos straturile succesive de păcate şi aparenţe care deformează fizionomia noastră spirituală.

Vorbind despre Evanghelia chemării lui Natanael, PS Mihai a reflectat asupra legăturii dintre termenul “discipol” şi cel de “disciplină”, subliniind că disciplina nu e o regulă absurdă, menită să împovăreze viaţa, ci este calea oferită discipolului ca să îşi urmeze Maestrul. In această chemare, Dumnezeu este discret, lucrarea Sa se face cu delicateţe, el bate la uşă, nu dă buzna, aşteaptă de la noi gestul de deschidere a sufletului.

Itinerariul spiritual propus de PS Mihai va continua în cadrul Sfintelor Liturghii duminicale de la ora 9:30, celebrate în aceeaşi capelă până în Duminica a 5-a din Postul Mare (13 aprilie 2008) inclusiv.

Secretariatul Vicariatului Bucureştilor

 

sapt-1-din-post-la-cristian-tell-009.jpg

sapt-1-din-post-la-cristian-tell-011.jpg

sapt-1-din-post-la-cristian-tell-017.jpg