În Duminica a nouăsprezecea după Rusalii, 5 octombrie, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul credincioşilor din parohia Lunca (protopopiatul Blaj), însoţit de Pr. Ioan Fărcaş, vicar mitropolitan şi protopop de Blaj, la invitaţia Părintelui paroh Călin Suciu şi a comunităţii locale, pentru a oficia Sfânta Liturghie şi a binecuvânta noua casă parohială.
La Sfânta Liturghie, celebrată de la orele 10 în biserica parohială, la masa altarului, alături de Înaltul Ierarh s-au aflat 6 preoţi concelebranţi. Alături de credincioşii din Lunca, la ceremonie au participat dl. Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, însoţit de dl. consilier Clement Negruţ, cât şi primarul comunei, dl. Vasile Puşcă.
În cuvântul de învăţătură, Înaltul Ierarh s-a adresat credincioşilor: "Mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne oferă atâtea popasuri de bucurie, popasuri legate de dorite realizări şi frumoase împliniri. Un asemenea popas de bucurie ne oferă bunul Dumnezeu pentru această duminică, aici la Lunca. Motivul principal al bucuriei noastre este cel al binecuvântării casei parohiale, complet restaurate şi rostuite pentru ca preotul paroh cu familia sa să poată locui decent", axând apoi omilia pe semnificaţia bucuriei, pornind de la o expresie a sfintei Tereza de Calcutta: "Bucuria este rugăciune, bucuria este tărie, bucuria este o plasă a dragostei cu care prinzi suflete".
Adresându-se apoi preotului paroh, Arhiereul spunea: "Părinte Călin, locul acesta, biserică şi casă, ridicate aici cu dragoste şi cu trudă multă, animate de zelul tău pastoral şi misionar, este precum o plasă care prinde sufletele. Pe toţi bunii credincioşi din Lunca, fie greco-catolici, fie ortodocşi, i-ai antrenat în a face ceva, cât de puţin, dar din dragoste, pentru ca locul acesta să fie rostuit. Pe câţi alţii, oameni de bunăvoinţă, din străinătate sau din ţară, fii ai satului, sponsori cu inimă mare, nu i-ai antrenat şi nu i-ai prins în plasa bucuriei, pentru a contribui cu ceea ce este necesar ca realizarea aceasta să dăinuie? Desigur că mai este încă de muncit aici, însă cea mai importantă muncă rămâne munca pentru mântuirea sufletelor, pentru ca această parohie să crească şi să dăinuie. Amintesc, doar spre oarecum dureroasă aducere aminte că, la Lunca, în anul 1932 erau 682 de credincioşi greco-catolici şi doar 9 credincioşi ortodocşi. Pentru toate acestea te felicit, rugând pe Dumnezeu să-ţi înmulţească şi să-ţi ţină aprins darul bunei slujiri şi a bunei chivernisiri a acestor edificii, unde, împreună cu familia ta, cu bunii credincioşi să trăiţi cu bucurie şi cu mulţumire."
După cuvântul de mulţumire al parohului locului, Pr. Călin Suciu, Preafericirea Sa Lucian a oficiat slujba sfinţirii apei, binecuvântând mai apoi noua casă parohială, ale cărei lucrări de construcţie s-au încheiat de curând, situată în imediata vecinătate a bisericii.
La încheierea ceremoniei, toţi participanţii au fost invitaţi la o masă oferită de către comunitate în sala căminului cultural.
Alexandru Petărlecean