La 23 iulie, în Duminica a 6-a după Rusalii, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Ulieş din protopopiatul Râciu, judeţul Mureş. Aşteptat la intrarea în localitate de călăreţi îmbrăcaţi în straie populare, Arhiereul a fost întâmpinat în centrul satului de către protopopul de Râciu, Pr. Toader Dulău, de parohul locului, Pr. Adrian Pop, alţi preoţi din parohiile învecinate, primarul comunei, dl. Ioan Vasu, mulţime de credincioşi, fiind întâmpinat după tradiţie, cu pâine şi sare. Drumul până la biserică a fost parcurs în procesiune, unde , în timp ce celebranţii se pregăteau pentru Sfânta Liturghie, un grup de copii a prezentat un scurt program de poezii. La sărbătoarea din Ulieş a participat şi corul parohiei "Adormirea Maicii Domnului din Târgu-Mureş" care a dat răspunsurile la liturghie.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltul Ierarh a sfinţit o troiţă aşezată în curtea sfântului lăcaş, donaţie a unei credincioase din parohie. În cuvântul de învăţătură, PF Lucian a spus: "Făcând mai multe vizite canonice pe aceste frumoase meleaguri am constatat că, în ciuda oricăror oprelişti venite din cine ştie ce direcţie, credinţa se zideşte, credincioşii noştri se străduiesc să vadă frumuseţea slujirii lui Dumnezeu şi să trăiască bucuria petrecerii cu El. Vă îndemn pe toţi cei prezenţi: să vă străduiţi să gândiţi mereu frumos, să gândiţi bine unii despre alţii!

La intrare în curtea acestui sfânt locaş, prin strădania părintelui Adrian şi a dumneavoastră, s-a ridicat o troiţă, o cruce. Oare de ce aţi aşezat aici o cruce? Oare de ce sunt aşezate cruci peste tot? În finalul lecturii din apostolul de astăzi am auzit îndemnul Sfântului Pavel adresat creştinilor din Roma: "Binecuvântaţi-i pe cei ce vă prigonesc; binecuvântaţi-i şi nu-i blestemaţi!" (12,14). A binecuvânta până şi pe cei ce ne fac rău înseamnă că ne-am răstignit împreună cu Cristos, înseamnă că vedem toate cele din jurul nostru de la înălţimea Crucii lui Isus. Aşa a cerut El pentru cei ce, stând la picioarele crucii pe care El suferea chinurile morţii din iubire şi pentru mântuirea noastră, îl batjocoreau şi îl loveau: "Părinte, iartă-le loc că nu ştiu ce fac!" (Lc 23,34). Privind la cruce învăţăm marea lecţie a iubirii semenilor, precum i-a iubit Dumnezeu. Totodată primim forţa necesară pentru a învinge mereu răul din noi şi din lume!"

Pr. paroh Adrian Pop a adresat Ierarhului un cuvânt de mulţumire, invitând apoi participanţii la o masă oferită de către comunitate. Un grup de folcloric din Ungheni, cât şi tineri din Ulieş şi din Râciu, au prezentat un program de dansuri populare.

În cursul după-amiezii, Întâistătătorul, însoţit de Pr. vicar Ioan Fărcaş, protopopul Blajului, s-a întâlnit cu toţi preoţii din protopopiatul Râciu, la sediul protopopial, după care a făcut o vizită la şantierul noii biserici din Ceuaşul de Câmpie, care se ridică prin grija Pr. paroh Ovidiu Comes.

Alexandru Petărlecean

Fotografii de la eveniment au fost publicate aici .