În Duminica a noua după Rusalii, la 13 august, Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Zau de Câmpie din protopopiatul Luduş, judeţul Mureş. Însoţit de pr. vicar Ioan Fărcaş, protopopul Blajului, Înaltul Ierarh a fost întâmpinat în centrul comunei de către protopopul Luduşului, pr. Octavian Russu, de parohul din Zau, pr. Ioan Simionca, protopopul de Râciu, pr. Toader Dulău, alţi preoţi din parohiile învecinate, numeroşi credincioşi şi un grup de copiii îmbrăcaţi în straie populare, doi tineri oferind, după datină, pâine şi sare. Dl. primar Octavian Călugăr, purtând eşarfa tricoloră, a rostit un cuvânt de bun-venit.

Ceremonia religioasă a început la orele 10, prin binecuvântarea lăcaşului de cult prin stropire cu apă sfinţită, în exterior şi interior, la încheierea lucrărilor de renovare iniţiate în urmă cu doi ani de către pr. paroh. Sfânta Liturghie a fost celebrată la altarul amenajat în faţa bisericii, pentru a da posibilitatea tuturor celor prezenţi să participe la oficiu. În cuvântul de învăţătură, Arhiereul s-a referit pe larg la evanghelia zilei: „Pentru a ne întări în credinţă, Biserica ne propune astăzi meditarea asupra unei minuni săvârşite de Isus: Potolirea unei puternice furtuni de pe Marea Galileii, furtună care a cuprins corabia în care se aflau doar apostolii, fără Isus; Isus a venit la ei, umblând pe apă! A venit să-i salveze şi să potolească furtuna! Marea înseamnă lumea aceasta în care trăim, cu toate cele ale ei, bune şi rele. Corabia care pluteşte pe mare înseamnă viaţa fiecăruia dintre noi, care trăim în lume, unde se iscă furtuni, dar poate fi şi linişte. Ne dăm seama că, atât la nivel personal, de familie, de localitate, de Biserică, de ţară sau de lume întreagă, sunt atâtea probleme, care uneori devin atât de puternice precum nişte valuri înfuriate ale mării, aducând întuneric, vrând să distrugă totul, cufundând pe om în derută (…) Furtuni, necazuri, eu existat şi există, atât la nivel mai general, cât şi la nivel mai restrâns sau particular. Cum trebuie să le privim, noi, cei ce credem în Cristos, pe toate acestea? Care este învăţătura Evangheliei? Furtunile vieţii, pentru bunul creştin, nu trebuie privite ca pe o răzbunare a lui Dumnezeu sau ca pe o absenţă a lui Dumnezeu din creaţia Sa. Nu! Mulţimea păcatelor oamenilor cheamă atât dreptatea lui Dumnezeu, cât şi mila Lui! Dacă Domnul permite furtunile de pe marea vieţii, aşa încât mulţi pier sau unora ni se pare că pierim, tot El este Acela care, chemat, vine şi potoleşte furtunile. Domnul nu vrea să-l distrugă pe om; omul vrea să se distrugă! Iar când, din valurile învolburate ale vieţii, omul strigă către Dumnezeu, Acesta vine în ajutorul omului. „Nimeni din cei ce aleargă la Tine nu este ruşinat”, spune Psalmistul.”

Întâistătătorul a continuat: „Astăzi beneficiem de multă informaţie. Ceva ce se întâmplă la mii de kilometri depărtare, ajunge la fiecare dintre noi în câteva secunde. Aflăm multe; dar multe din cele pe care le aflăm sunt lucruri rele. Să nu ne referim acum decât la războiul din Liban, ţară pomenită şi-n Biblie, ţară unde trăiesc şi mulţi creştini care, în urma acestei situaţii iau calea exilului. Pentru această situaţie deosebit de gravă, nu numai pentru zona Orientului mijlociu, cât pentru întreaga lume, Sfântul Părinte Papa Benedict ne invită să ne rugăm; ne sugerează să-L chemăm pe Isus în corabia lumii, pentru a potoli furtunile.”

Preafericirea Sa Lucian a subliniat apoi buna convieţuire a tuturor confesiunilor: „Sunt bucuros că aici la Zau de Câmpie toţi cei ce-L mărturisiţi pe Cristos, indiferent de confesiune, trăiţi în bune relaţii. Iar aceste bune relaţii sunt datorate şi faptului că fiecare confesiune are biserica proprie; nu vă certaţi, nu vă deranjaţi şi nu vă jigniţi unii pe alţii. Ţin să felicit şi să mulţumesc părintelui protopop al Luduşului, Octavian Rusu, pentru modul înţelept în care, încă cu ani în urmă, a rezolvat problema parohiei noastre de aici, dar şi din alte parohii din protopopiat. De asemenea, îl felicit pe părintele paroh Ioan Simionca care, lucrează frumos pentru Împărăţia lui Dumnezeu şi pentru sufletele voastre în această parohie. Îl felicit pentru că a ştiut să chivernisească bine cele materiale, pentru a înnoi Casa Domnului, care trebuie să fie cea mai frumoasă casă din localitate! Şi este cea mai frumoasă casă în măsura în care, duminică de duminică şi sărbătoare de sărbătoare, este plină de credincioşi care se roagă, care se spovedesc şi se cuminecă. Părintele paroh la aceasta este chemat: să vă ajute să treceţi cu credinţă prin marea acestei vieţi şi să ajungeţi cu toţii la mântuire.”

La ceremonia religioasă a participat şi parohul ortodox din comună, pr. Gheorghe Oltean, care la finalul ceremoniei a adresat un cuvânt celor prezenţi, oferind apoi, simbolic, parohului greco-catolic, un volum al tratatului de dogmatică al PS Vasile Suciu, editat la Blaj în urmă cu 70 de ani. Cuvinte de mulţumire au adresat în final primarul comunei, dl. Octavian Călugăr, şi pr. paroh Ioan Simionca. Oaspeţii au fost apoi invitaţi la o masă oferită de comunitate.

În cursul după-amiezii, Înaltul Ierarh a făcut o scurtă vizită în parohia Şăulia (protopopiatul Râciu), păstorită de pr. Claudiu Duda, unde au început lucrările de construcţie a unei noi biserici, vizitând apoi şi parohia Sînger din protopopiatul Luduş (paroh: pr. Eugen Mărcuş), unde noua biserică este în stadiul final de execuţie, urmând ca după realizarea detaliilor, să fie sfinţită în cursul anului viitor.

Alexandru Petărlecean