Europarlamentarul Monica Macovei a susţinut, în perioada 2-8 aprilie 2012, o serie de conferinţe despre organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, transparenţa guvernamentală şi bugetară şi despre practici de bună guvernare, sub titlul: „Tinerii şi politica”. La invitaţia ASTRU-Cluj şi a conducerii Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul” s-a oprit şi la Cluj-Napoca, unde au avut loc primele două conferinţe: în seara zilei de luni, 2 aprilie, în Aula Cardinal Iuliu Hossu, de la catedrala în construcţie din Piaţa Cipariu, şi în dimineaţa de marţi, 3 aprilie, în Sala festivă a Seminarului Teologic.

PS Florentin Crihălmeanu a deschis, prin rugăciune, prima conferinţă, mulţumind d-nei Monica Macovei pentru că şi-a făcut timp pentru cele două dezbateri, mulţumind totodată pentru prezenţă şi pr. Nicolae Anuşcă, director Caritas – România. Întâlnirea a debutat printr-o mărturisire – d-na Macovei a explicat apartenenţa sa la Biserica Greco-Catolică datorată mai ales influenţei bunicilor din partea mamei, greco-catolici, alături de care a copilărit la Sângeorz-Băi, deşi s-a născut în Bucureşti. Considerând refuzul restituirii proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, după 1990, o mare nedreptate şi încălcare chiar a principiilor creştine elementare, în calitate de avocat pentru drepturile omului s-a implicat în procese de revendicare, din care unele încă sunt în curs, şi a reprezentat mai multe parohii greco-catolice în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), contribuind inclusiv la recuperarea bisericii din str. Polonă, Bucureşti, după 8-9 ani de procese.

Tema conferinţei susţinute de d-na Macovei în faţa tinerilor greco-catolici, dar şi a altor cetăţeni care au dorit să participe, a fost „Buna guvernare”, fiind explicate principiile care o definesc. Un alt subiect dezvoltat a fost despre ce înseamnă Parlamentul European, care sunt instituţiile europene şi cum funcţionează. Pentru o bună guvernare, este important ca „resursele publice să fie distribuite în mod transparent, pe bază de necesităţi, pe bază de analize şi nu după criterii politice sau alte interese. Achiziţiile publice sunt cele mai importante – trebuie să fie foarte multă transparenţă, să fie făcute cu licitaţii publice”.

Buna guvernare are la bază justiţia: „După 20 de ani, am ajuns la concluzia că cea mai grea reformă în trecerea de la dictatură la democraţie este reforma în justiţie şi este cea mai importantă, iar corupţia în justiţie este prima care trebuie să fie combătută, pentru că justiţia rezolvă problemele celorlalte puteri. Dacă justiţia este curată, va curăţa şi clasa politică şi atunci societatea poate scăpa de corupţie”, a subliniat Monica Macovei.

„În Uniunea Europeană funcţionează un mecanism de cooperare şi verificare care are nişte cerinţe pe care trebuie să le îndeplinim în materie de justiţie şi de corupţie – acest mecanism a reuşit să păstreze la noi în ţară Direcţia naţională anticorupţie, declaraţiile publice de avere, Agenţia naţională de integritate, care n-ar mai fi existat astăzi dacă nu exista acest mecanism”. D-na Macovei a afirmat că va milita să nu fie desfiinţat acest mecanism care să asigure continuarea reformelor: „acest mecanism este o garanţie şi pentru populaţie – cea mai grea luptă se duce cu politicienii corupţi care încearcă să desfiinţeze acest mecanism de protecţie”.

Seara s-a prelungit datorită mulţimii întrebărilor la care d-na Macovei a răspuns cu multă disponibilitate, atât pe tema conferinţei, cât şi pe probleme punctuale. Răspunzând la o întrebare, ea a descris o zi de lucru la Parlamentul European, constând în 12-14 ore de lucru pe zi, iar la sfârşit de săptămână deseori participă la diferite conferinţe, seminarii. A specificat faptul că acest program pe care îl are este o opţiune personală – de regulă parlamentarii fac parte din două comisii, în timp ce Monica Macovei este în trei comisii, în care, între alte obiective, încearcă să ajute Republica Moldova să se înscrie pe drumul integrării în Uniunea Europeană.

Întâlnirea din ziua următoare cu studenţii seminarişti a fost primită şi ea cu interes şi s-a prelungit datorită dialogului de la sfârşitul expunerii, studenţii fiind dornici să înţeleagă mecanismele societăţii în care trăim şi în care vor primi misiunea de a-L aduce pe Dumnezeu. Mulţumind d-nei Macovei pentru explicaţiile oferite tinerilor greco-catolici, în mod particular studenţilor teologi, pr. rector Călin Bot a exprimat, pe scurt, motivaţia invitaţiei făcute: „Dacă noi suntem cu mintea în cer – la Dumnezeu -, am dorit ca dvs. să ne aduceţi cu picioarele pe pământ”. Conferinţele susţinute de europarlamentarul Monica Macovei au fost binevenite, pentru că între Biserică şi Instituţiile europene nu trebuie să existe o ruptură, ci dimpotrivă, o strânsă colaborare, cum arăta Fericitul Ioan Paul al II-lea, în Exortaţia apostolică Ecclesia in Europa: „Europa are nevoie de o dimensiune religioasă, (…) ea trebuie să se deschidă acţiunii lui Dumnezeu”.

„Speranţa de a construi o lume mai dreaptă şi mai demnă de om, de fapt, nu poate face abstracţie de conştiinţa că nu ar folosi la nimic eforturile omeneşti dacă nu ar avea sprijin dumnezeiesc, deoarece ‘de n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc’ (Psalm 127,1). Pentru ca Europa să poată fi zidită pe temelii solide, este necesar să se recurgă la valorile autentice, care au ca fundament legea morală universală, înscrisă în inima fiecărui om. Creştinii nu numai că se pot alătura tuturor oamenilor de bunăvoinţă pentru a lucra la construcţia acestui mare proiect, ci sunt, de asemenea, invitaţi să fie într-un fel sufletul acestuia, arătând adevăratul sens al organizării cetăţii pământeşti” (nr. 116).

V.S.

imagine

imagine

imagine