Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, dând curs invitaţiei Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, celebrează împreună cu întreaga lume creştină, în intervalul 18-25 ianuarie 2012, Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Cu acest prilej, şi în acest an, mai multe culte şi confesiuni creştine din Cluj-Napoca se vor reuni la o Seară Ecumenică de Rugăciune, în Capela Sfântul Iosif din incinta Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, miercuri, 18 ianuarie 2012, începând cu ora 18.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, gazda evenimentului, a invitat la acest timp de rugăciune împreună şi împărtăşire spirituală a Cuvântului lui Dumnezeu reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxă, Romano-Catolică, Reformată, Unitariană, Luterană, Penticostală, Baptistă şi ai altor confesiuni creştine. Tema generală a Octavei din anul 2012 este: „Toţi vom fi schimbaţi prin biruinţa Domnului nostru Isus Hristos” (cf. 1Corinteni 15,51-58). Textele pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, care se vor citi în fiecare zi în toate bisericile, pregătite de reprezentanţii Bisericilor din Polonia, au ca idee de referinţă puterea transformatoare a credinţei în Hristos – un adevăr unanim acceptat de toate confesiunile creştine şi care, împărtăşit şi prin intermediul acestei Săptămâni de Rugăciune generaţiilor contemporane, le poate conferi puterea de a înfrunta provocările prezentului, de a aduce stabilitate şi pace într-o lume dezorientată de criză.

Totodată, unirea în rugăciune a creştinilor de diferite confesiuni, în numele Domnului nostru Isus Hristos, Îl va face prezent în mijlocul lor: „Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (cf. Matei 18,20). În Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla sunt programate, pentru intervalul de timp al Octavei, mai multe acţiuni ecumenice. Astfel, în parohia din cartierul clujean Făget, în 18 ianuarie, de la ora 18, va avea loc o seară de rugăciune în înfrăţire cu o biserică din Toulouse, Franţa. La programul constând în momente de rugăciune, meditaţie şi lecturi din Sfintele Scripturi, au fost invitaţi de către pr. Remus Tegzeşiu, parohul comunităţii greco-catolice, preoţi ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, reformaţi şi pastori protestanţi.

De asemenea, în oraşul Bistriţa se vor desfăşura acţiuni ecumenice în fiecare zi a Octavei pentru Unitate. Programul va fi deschis miercuri, 18 ianuarie, de la ora 17, în biserica greco-catolică Buna Vestire, unde pr. protopop Ioan Frişan va avea mai mulţi invitaţi, între care protopopii Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică din localitate, dar şi pastorii Bisericii Evanghelice CA şi un preot reformat. Acest program va cuprinde predici, rugăciune, lecturi din Sfânta Scriptură în mai multe limbi. Întâlnirile vor continua, în intervalul 18-25 ianuarie, în fiecare seară, în biserica altei confesiuni.

Episcopul de Cluj-Gherla a invitat credincioşii să participe în număr cât mai mare la aceste momente de înfrăţire, pentru ca spiritul păcii şi al unităţii să se reverse asupra societăţii: „Domnul nostru Isus Hristos, care s-a rugat pentru Apostolii Săi, pentru ‘ca toţi să fie una’ (Ioan 17,21), să binecuvânteze toate iniţiativele ecumenice din această săptămână şi să facă să înflorească rodul unităţii în colaborarea dintre confesiunile creştine”.

Biroul de Presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

Contact:
Tel. 0729884889 – pr. Daniel Avram, consilier eparhial pentru ecumenism şi relaţii cu mass-media
Tel. 0726126934 – pr. Remus Tegzeşiu, paroh al parohiei Făget, Cluj
Tel. 0740057133 – pr. Ioan Frişan, protopop de Bistriţa

imagine