În data de 15 mai 2016, în Duminica Mironosițelor, pr. Vasile Orghici, după terminarea celebrării Sfintei Liturghii la Livorno, însoțit de pr. Valer Sician, protopop de Toscana și Umbria, și pr. Ioan Rodină, paroh de Pisa, s-au deplasat la Rosgnano Marttimo, la 29,2 km de Livorno, pentru a celebra acolo prima Sfântă Liturghie pentru români. În urma tratativelor și solicitărilor adresate pr. Vasile Orghici de un grup de români din Republica Moldova, stabilit în Rosignano Maritimo, s-a demarat un proiect pentru a răspunde nevoilor religioase, spirituale și pastorale ale acestor credincioși.

Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată în biserica Sf. Cruce din Rosignano Marittimo, de pr. protopop Valer Sician, avându-i concelebranți pe pr. Ioan Rodină și pr. Vasile Orghici, responsabilul noii misiuni. În cuvântul de învățătură părintele Vasile a specificat modalitatea pe care dorește să o aplice în noua comunitate, care, ”azi ia naștere, azi se constituie, tocmai în aceasta Duminică a Mironosițelor: modalitatea prin care aș vrea să vi-l transmit pe Isus în comunitatea dumneavoastră […] este modalitatea iubirii, a iertării, a comuniunii, și a fraternității. În Cristos cu toții suntem frați si surori și, în lumina acestei forme de demnitate, aș vrea să vi-l transmit pe Isus cel înviat. Prin urmare, modalitatea cea mai dinamică și eficientă în a-l mărturisi pe Isus contemporanilor noștri este respectul, rugăciunea, onestitatea, comuniunea și caritatea. De aceea, scopul și interesul meu fundamental este acesta: de a vi-l vesti pe Isus cel înviat. De a vă transmite adevărul Evangheliei, adică, Vestea cea Bună – Isus cu adevărat a înviat!”

„Marea provocare a timpului nostru este să nu uităm că prin Sfântul Botez am primit demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. Acesta este de fapt motivul pentru care Dumnezeu mereu ne așteaptă, ca prin Taina Spovezii să ne ierte și prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său să ne unească și să ne sfințească pe toți. În Taina Spovezii, prin căința și o reînnoită propunere de îndreptare, cu toții suntem iertați și reîmpăcați, primind harul de a reînnoi raportul nostru de copii ai lui Dumnezeu și de a deveni, în această lume dezorientată, purtători de lumină, de pace și de milostivire.”

După terminarea Sfintei Liturghii, cei trei preoți au mers la Lari, în Provincia de Pisa, unde a avut loc o seară culturală și de rugăciune. Inițiatorul acestui eveniment a fost Maurizio Tani, promotorul comitetului Sfântul Constantin cel Mare din Lari. În introducerea programului s-a sfințit icoana Sfântului Constantin și apoi au urmat prelegerile. Maurizio Tani a făcut o prezentare culturală despre muzeul Sf. Constantin cel Mare. Pr. Sician Valer a abordata tema Bisericii Greco-Catolice în diaspora occidentală. Părintele Vasile Orghici a prezentat tema: Biserica Greco-Catolică – O Biserică martiră puțin cunoscută!

pr. Vasile Orghici
paroh de Livorno și responsabilul noii comunități din Rosignano Marittimo

imagine

imagine imagine