Duminică, 20 mai, a avut loc a XXI-a ediţie a Sărbătorii Popoarelor (Festa dei Popoli), o manifestare anuală organizată de Famiglia Scalabriniani în colaborare cu Caritas şi Ufficio Migrantes della Diocesi di Roma. Evenimentul s-a desfăşurat, ca în fiecare an, în Piaţa San Giovanni in Laterano. Scopul manifestării este acele de a aduce la un loc toate comunităţile emigrante din Roma pentru a sărbători împreună unitatea Bisericii, în diversitate, culturi, valori etnice şi mai ales capacitatea de a vieţui împreună în interiorul acestei cetăţi; sloganul de anul acesta a fost L’ospitalita: una festa di popoli.

Programul a început la ora 9, cu deschiderea standurilor de prezentare a ţărilor participante, unde comunităţile au expus obiecte reprezentative pentru cultura şi tradiţia fiecăreia în parte. Standul României a prezentat o colecţie de costume populare, ţesături tradiţionale şi alte obiecte de artizanat, care au avut un succes deosebit la public, şi nu numai în rândurile românilor. Printre alte grupuri româneşti care au participat în mod organizat la eveniment am putut sa îi identificăm pe cei din parohia San Vitale din via Nazionale, parohia din Piazza delle Coppelle, Panteon, şi de asemenea parohia Roma nord – Euclide, San Valentino al Villaggio Olimpico, Flaminia însoţiţi de părintele Serafim Vescan.

La amiază s-a oficiat Sfânta Liturghie, prezidată de Mons. Guerino Di Tora, Episcop auxiliar al Diecezei de Roma, în Catedrala San Giovanni, participând membri ai diferitelor etnii ce convieţuiesc in Roma. La ora prânzului vizitatorii au fost invitaţi să încerce bucate tradiţionale oferite de reprezentanţii fiecărei naţiuni prezente. Românii au oferit porţii de sarmale şi plăcinte, care s-au epuizat în scurt timp. După acest moment, comunitatea noastră a cântat Hristos a Înviat. Spectacolul folcloric a început la ora 15, în cadrul lui fiecare comunitate susţinând câte două numere de muzică şi dans; anul acesta comunitatea română a fost privilegiată, artiştii noştri susţinând cinci numere – două cântece şi trei dansuri – acompaniate de public cu trei hore, care au ocupat o buna parte din piaţă. Programul s-a încheiat cu o loterie ce a avut ca premii aparate electronice.

Între oficialii care au luat parte la Sărbătoarea Popoarelor de anul acesta s-a remarcat primarul Gianni Alemanno, care a ţinut să transmită un mesaj tuturor emigranţilor din Roma. „La Festa dei Popoli este o sărbătoare foarte importantă chiar şi în aceste zile triste, în aceste ore dramatice a naţiunii noastre, deoarece în acest oraş comunitatea emigranţilor constituie o parte importantă, o parte esenţială. Fără ea Roma ar fi mai tristă, mai săracă.” Aşa şi-a început discursul primarul, însoţit pe scenă de un grup de copii din Europa de Est. „Trebuie ca Roma să se dezvolte împreună cu toate comunităţile etnice pe care le găzduieşte. […] Aceste spectacole minunate precum Sărbătoarea Popoarelor sunt expresia respectului reciproc dintre identitatea romană şi identitatea emigranţilor. […] Mândri de rădăcinile noastre, de propria identitate şi spiritul nostru creştin, putem privi către viitor cu speranţă. Acesta este mesajul care vine de la Roma: vă îmbrăţişăm cu toţii, simţiţi-vă pe de-întregul cetăţeni ai Romei!”, şi-a încheiat cuvântarea edilul roman. După discurs oficialul italian a vizitat fiecare stand prezent în piaţă.

Alexandru Ababei

imagine

imagine

imagine