Nu voi M-aţi ales pe Mine,ci Eu v-am ales pe voi
şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi,
şi roada voastră să rămână,
ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu. (In. 15, 16)

Credincioşii parohiei Secăşeni, protopopiatul Oraviţa, Județul Caraş-Severin au începând de duminică, 1 aprilie, un nou preot: diaconul Ovidiu Pop a fost hirotonit întru preot de către Preasfinţitul Părinte Episcop Alexandru în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită în catedrala din Lugoj „Coborârea Sfântului Spirit”, în duminica a V-a din Postul Mare.

Alături de Preasfinţia Sa au slujit Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. Vasile Szabo, spiritual la liceul teologic de la Cluj, Pr. Mureşan Alin, paroh comuna Gârbău, judeţul Cluj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei şi pr. Vasile Chindriş, paroh la Ramna, protopopiatul Reşiţa. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul său de învăţătură PS Alexandru a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a felicitat şi încurajat pe tânărul preot nou hirotonit. „Preotul nu este pus să stea pe tron”, a spus Prea Sfinţia Sa „preotul trebuie să slujească pe alţii aşa cum a făcut şi Isus Cristos, adică să vestească Mesajul Evangheliei, să celebreze Sfânta Liturghie, să administreze celelalte sacramente şi să se ocupe de diferite categorii sociale de oameni. Preotul trebuie să fie un om al rugăciunii, al adoraţiei însă preotul are nevoie şi de rugăciunile credincioşilor pentru a-şi putea îndeplini misiunea sa”.

Preasfinţitul a mulţumit bunului Dumnezeu şi credincioşilor din jud. Bistriţa-Năsăud, locul de origine a preotului, credincioşilor din Secăşeni, Cluj şi Timişoara care au venit „în pelerinaj la catedrala din Lugoj care are martiri ce şi-au dat viaţa pentru credință”

Părintele Ovidiu a mulţumit în primul rând bunului Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria pentru chemarea la preoţie, în al doilea rând Prea Sfinţitului Episcop Alexandru pentru sprijinul acordat şi încredinţarea darului preoţiei. I-a mulţumit soţiei sale care a înţeles misiunea la care a fost chemat şi a hotărât să-l urmeze în această eparhie, rugând-o a-i fi alături şi pe viitor pentru a putea îndeplini cât mai bine îndatoririle ce decurg din această misiune.

Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţi, bunici şi sora sa, precum şi faţă de cei apropiaţi. A mulţumit Prea Sfinţitului Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla pentru că i-a acordat şansa de a se forma, precum şi binecuvântarea de a veni în această parte a ţării, unde nevoile Bisericii o cer.

De-asemenea Părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. A mulţumit colegilor de facultate şi colegilor de liceu, prietenilor, credincioşilor din parohia Secăşeni prezenţi la eveniment, precum şi altor credincioşi veniţi de la Timişoara, Cluj şi din jud. Bistriţa-Năsăud. A mulţumit şi corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

„Nu în ultimul rând” a spus în încheiere părintele Ovidiu „vă mulţumesc vouă dragi credincioşi care aţi participat la această sfântă liturghie şi care v-aţi rugat pentru mine. Ajută-ne Doamne să fim de folos Bisericii şi Neamului nostru”.

Conform tradiţiei Bisericii noastre preotul nou hirotonit a acordat binecuvântarea tuturor celor prezenţi, şi apoi în parte fiecăruia începând cu ierarhul consacrator.

În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria la reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice printr-o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii AICI şi AICI.