„Îmi vrea cineva binele şi doreşte să-şi arate dragostea faţă de mine?
Roagă-se lui Dumnezeu ca să-mi ajute să-mi pot împlini bine slujba.
Căci contez foarte mult pe rugăciunile voastre, iubiţilor fraţi în Domnul”.
Episcop Ioan Bălan

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, (a Fiului risipitor), în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, la 16 februarie, Prea Sfinţitul Episcop Alexandru Mesian a hirotonit un nou lucrător în via Domnului, pe diaconul Horia Nicolae Bursaş-Grad. Este cel de-al 100-lea preot hirotonit de Prea Sfinția Sa în cei 20 ani de păstorire a Eparhiei Lugojului. Originar din Orăştie, dar provine dintr-o familie greco-catolică din Baia-Mare. Tânărul nou hirotonit a absolvit cursurile facultății de Teologie din Oradea, obţinând licenţa în anul 2013. Este căsătorit şi urmează un master la Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” din Roma.

Cu ocazia „Anului Maicii Domnului de la Scăiuş” fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Sfinte de la Scăiuș care a lăcrimat de două ori în toamna anului 1934. Icoana va fi purtată în cursul acestui an în mai multe biserici din cele 12 protopopiate din Eparhia de Lugoj.

La Sfânta Liturghie alături de Prea Sfinţiile lor Alexandru Mesian şi Virgil Bercea au concelebrat un sobor numeros de preoţi din Eparhiile de Lugoj, Oradea şi Maramureş dar şi doi preoţi din străinătate, din India şi Tanzania, colegi de master cu Părintele Horia. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul său de învăţătură PS Alexandru, a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a felicitat şi încurajat pe tânărul preot nou hirotonit. „Preotul este luat din lume dintre oameni şi pus în lume pentru oameni în cele ce sunt către Dumnezeu. Preotul este un mediator între Dumnezeu şi oameni. El se roagă, predică Evanghelia, administrează Sfintele Taine şi e pus pentru serviciul oamenilor. Preotul trebuie să fie un om al rugăciunii, al adoraţiei însă preotul are nevoie şi de rugăciunile credincioşilor pentru a-şi putea îndeplini misiunea sa”.

Preasfinţitul a mulţumit bunului Dumnezeu şi i-a salutat pe credincioşii din Baia-Mare, Orăştie, Oradea, Sălaj, Şimleul-Silvaniei, Cluj şi Timişoara care au venit în pelerinaj la catedrala din Lugoj. Această catedrală a avut doi episcopi care au murit ca martiri în timpul regimului comunist: PS Valeriu Traian Frenţiu şi PS Dr. Ioan Bălan, şi un episcop a dat mărturie de credinţă în Isus Cristos şi Biserica Sa tot în vremea regimului comunist: ÎPS Ioan Ploscaru.

„Bunul Dumnezeu” a spus în încheiere PS Alexandru „să te binecuvânteze şi Maica Sfântă să te ocrotească pentru a fi într-adevăr un preot după dorinţa Preasfintei Inimi a lui Isus. Preasfinţitul i-a felicitat pe părinţii noului hirotonit.

În continuare PS Alexandru a prezentat cartea „Maica Domnului de la Scăiuş”, recent apărută la Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare.

Părintele Horia a mulţumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie, în al doilea rând Prea Sfinţitului Episcop Alexandru şi Prea Sfințitului Virgil. Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţii, bunicii, soţia, fraţii săi precum şi faţă de cei apropiaţi. De-asemenea Părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. A mulţumit colegilor de facultate prietenilor, credincioşilor din parohia Orăştie prezenţi la eveniment, precum şi altor credincioşi veniţi de la Oradea, Maramureş, Cluj. Nu în ultimul rând a mulţumit şi corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală pe care acesta a făcut-o, începând cu PS Alexandru apoi cu PS Virgil şi continuând cu preoţii şi toţi credincioşii prezenţi.

În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria la reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice printr-o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.