Cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Episcop Alexandru Mesian sâmbătă, 25 mai a.c. a avut loc al patrulea pelerinaj al credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj, la sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Radna. Au participat credincioşi din aproape toate protopopiatele eparhiei, din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba şi Arad.

Programul a început la orele 10.30 cu rugăciunea Sfântului Rozar. La orele 11.00 a urmat Sfânta Liturghie solemnă. Alături de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj au concelebrat: pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, pr. Silviu Lucian Bindea, protopop de Orăştie, pr. Doinel Preda, Protopop de Haţeg şi un sobor de 16 preoţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Magnificat” al parohiei „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Arad.

În Cuvântul de Învăţătură Mons. Angelo a vorbit despre Prea Curata Fecioară Maria ca cel mai fidel slujitor a lui Dumnezeu. Pornind de la versetul biblic: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Lc. 1, 38) mons. Angelo a scos în evidenţă exemplul Sfintei Fecioare Maria care a ascultat cuvântul lui Dumnezeu, l-a păstrat în suflet şi l-a pus în practică cu fidelitate neîntreruptă. De-asemenea Mons. Angelo a transmis credincioşilor din partea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian salutul şi binecuvântările arhiereşti. P.S. Alexandru în această perioadă s-a aflat la Paris unde în ziua de 25 mai a.c. a oficiat Sfânta Liturghie în Capela Maicii Domnului a Medaliei Miraculoase din Rue du Bac nr 140 iar în ziua de 26 mai a celebrat Sfânta Liturghie Greco-Catolică în limba română la Bazilica „Notre Dame”.

În încheierea cuvântului de învăţătură Mons. Angelo a mulţumit pelerinilor prezenţi şi pr. paroh Andreas Reinholz pentru spaţiul acordat credincioşilor din Eparhia de Lugoj prin care au posibilitatea să participe la acest pelerinaj anual.

După Sfânta Liturghie, a avut loc rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

* * *

Mulţi credincioşi din zona de vest a ţării, vin în fiecare an la Radna pe 15 august şi 8 septembrie. Aici există o icoană cu Prea Curata Fecioară Maria cu Pruncul Isus, tipărită pe hârtie în atelierul meşterului tipograf Remondini din Bassano del Grappa, în Italia care a fost dăruită capelei fraţilor franciscani din Radna de către bătrânul Georg Vriconosa în anul 1668. Această icoană în mod miraculos nu a ars în timpul incendiului din anul 1695 când soldaţii otomani au asediat cetatea Lipova şi au incendiat inclusiv capela franciscanilor situată pe dealul de dincolo de Mureş, în Radna.

În anul 1992 Fericitul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, a conferit bisericii din Maria-Radna titlul de Basilica Minor.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.