Sute de arădeni au avut bucuria să participe Duminică, 14 decembrie 2008, la un Concert de muzică sacră specifică perioadei Postului Naşterii Domnului/Adventului la biserica greco-catolică „Naşterea Sf. Fecioare Maria” de pe str. V. Babes. Concertul a fost susţinut de cunoscuta Corală „Memorial” din Timişoara.            

Corala „Memorial” Timişoara a luat fiinţă în noiembrie 2003, din dorinţa de a cânta împreună cu alţii, pentru alţii.  Ansamblul se bucură de participarea a 15-20 de persoane, majoritatea tineri, de diverse profesii, elevi şi studenţi, dar cu iubire pentru muzică corală. Corala beneficiază de susţinerea Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi a Centrului Judeţean de Cultură Timiş. Cei ce fac parte din această Corală aparţin de confesiuni diferite (greco-catolici şi romano-catolici, ortodocşi, neoprotestanţi) reflectând spiritual ecumenic al Timisoarei. Sub bagheta profesorului Alexandru Creţescu, corala interpretează partituri de muzică laică, sacră şi colinde atât din repertoriul românesc cât şi internaţional. În cei 5 ani de activitate, Corala „Memorial” a susţinut concerte şi recitaluri la Timişoara, Braşov, Sibiu, Vârseţ; a participat în fiecare an la Festivalul de Muzică Sacră organizat de Filarmonica Timişoara; a participat în decembrie 2004 la „Adventfestival” Wiena şi în iunie 2006 la concursul internaţional „Mundi cantant” – Olomouc, Cehia. Talentul şi pasiunea, dar şi rezultatele celor 3 repetiţii săptămânale au fost răsplătite cu medalia de argint la categoria „Folclor”. Este prima medalie din palmaresul corului şi totodată motivaţia de a merge mai departe în decembrie 2006 la Concursul internaţional al Cântecului de Advent şi Crăciun de la Praga. Rezultatele au fost confirmate: medalia de argint la categoria «Coruri mari» şi premiul special al juriului pentru conducerea artistică dirijorului Alexandru Creţescu. În 2007 activitatea s-a concentrat pe îmbogăţirea repertoriului realizarea primului CD şi susţinerea de concerte şi recitaluri la Timişoara, Braşov şi Sibiu. Demne de menţionat sunt concertul susţinut în colaborare cu Bucks’ County Choral Society din SUA şi participarea cu succes la Festivalul de muzică sacră de la Bucureşti, decembrie 2007, manifestare patronată de Patriarhia Ortodoxă Română şi prezidată de maestrul Voicu Enachescu.Din 2006 Corala „Memorial” este membră a Asociaţiei Naţionale Corale din România.      

Concertul a încheiat ziua de Misiuni susţinute în această zi de Pr. dr. Mihai Tegzeş  de la Oradea, şi de pregătire spirituală pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului.        

Pr.Vicar drd. Coriolan C. Mureşan (Vicar Judecătoresc al Episcopiei de Lugoj) a mulţumit Coralei pentru acest veritabil moment de înălţare spirituală şi le-a adresat o nouă invitaţie de a concerta în Arad la biserica greco-catolică.          

Pr. Coriolan Mureşan
Paroh Arad-Centru