DSC_0545 În Duminica Sfintelor Rusalii, a Pogorârii Sfântului Spirit, Catedrala greco-catolică din Lugoj şi-a sărbătorit hramul. Încă de sâmbătă seara, programul de praznic a început cu Vecernia cântată de Surorile Baziliene şi un grup de tineri.

În ziua marelui praznic, la orele 10.30, a început Sfânta Liturghie arhierească pontificată de PS Alexandru Mesian. Invitatul de onoare la această sărbătoare a fost Rvs. Pr. Dr. Cristian Barta şef al departamentului Teologie Pastorală Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca. Printre concelebranţi amintim pe Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, Rvs. Pr. Teodor Baba, Consilier eparhial şi Protopop greco-catolic de Lugoj, P.On. Pr. Ioan Pop, parohul catedralei. Lector a fost teologul Narcis-Sorin Ardelean.

Predica sărbătorii a fost ţinută de Rvs. Pr. Dr. Cristian Barta care a vorbit despre Ziua de naştere a Bisericii ce a avut loc la cincizeci de zile după Învierea Domnului nostru Isus Cristos. La Buna Vestire Isus Cristos s-a întrupat de la Spiritul Sfânt şi din Maria Fecioara şi s-a făcut om, iar la Rusalii Spiritul Sfânt coboară asupra Sfinţilor Apostoli împreună cu Prea Curata Fecioară Maria îmbrăcându-i cu putere de sus, cu darurile sale. Când ia fiinţă Biserica lui Cristos, Maica Sfântă este la temelia Bisericii lui Cristos. Este Maica Bisericii. Părintele Barta a prezentat credincioşilor un frumos paralelism făcut de Sfinţii Părinţi ai Bisericii între episodul referitor la turnului Babel, din Vechiul Testament, şi evenimentul Pogorârii Spiritului Sfânt, din Noul Testament. „Dacă în Vechiul Testament oamenii au încercat să cucerească cerul prin construirea turnului Babel, Dumnezeu le-a amestecat limbile; oamenii nu s-au mai înţeles şi turnul nu a mai fost construit. „Ceea ce noi sărbătorim astăzi, dragii mei – a spus în continuare Părintele Barta – este cucerirea pământului de către cer. Însuşi Dumnezeu cucereşte pământul, El nu se opreşte în fata păcătoşeniei noastre, a oamenilor, ci El cucereşte pe Sfinţii Apostoli şi ne cucereşte pe fiecare dintre noi. Şi modul în care Dumnezeu ne cucereşte şi biruie pământul şi lumea în care trăim este iubirea şi iertarea”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii Prea Sfinţitul Alexandru a mulţumit Rvs. Pr. Dr. Barta pentru excepţionala expunere şi pentru formarea de tineri teologi din Dieceza Lugojului care s-au format la Blaj. De asemenea a adus mulţumiri celor care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a sărbătorii, printre care amintim: Corul Catedralei, Părintele Ioan Pop, protopop onorific şi paroh al Catedralei, Consiliul parohial, grupul de tineri greco-catolici din Parohia Lugoj I.

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea în jurul Catedralei apoi sfinţirea spicelor de grâu şi a ofrandelor aduse cu ocazia acestui praznic, care au fost frumos pregătite şi aduse pe mesele aşezate pe platoul din faţa catedralei. La sfârşit a avut loc o agapă frăţească, pregătită pentru toţi cei prezenţi la oficiul liturgic. Fiind prima duminică din luna iunie, în catedrală a fost expus Sfântul Sacrament spre adoraţie. La orele 16.45 a avut loc Rânduiala Vecerniei cu plecarea genunchilor, urmată de Binecuvântarea Euharistică. Programul zilei de Rusalii s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de la orele 18.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc aici