La sărbătoarea Sfântului Iosif, care anul acesta a coincis cu Duminica a treia din Post (a Sfintei Cruci) la 19 martie 2017, comunitatea greco-catolică din Uivar, (Protopopiatul de Sânicolau Mare), şi-a sărbătorit hramul „Sfântul Iosif”. Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj a fost delegat de Prea Sfinţia Sa Alexandru să efectueze o vizită pastorală cu această ocazie. Ultima vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru în această parohie a avut loc la 19 martie 2016

Programul a început cu Sfânta Liturghie în biserica Romano-Catolică. Alături de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, au concelebrat: pr. Marius Pîrvu, Protopop de Sânicolau Mare pr. Dumitru Crişan, paroh la Comloşu-Mare şi Jimbolia, pr. Traian Gheorghe, paroh la Periam, pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş, pr. Gheorghe Berciu, paroh la Cenad, pr. Mihai Vereş, fost paroh de Uivar şi pr. Ieronim Romocea, parohul locului. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

Mons. Angelo a transmis credincioşilor din partea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian salutul şi binecuvântările arhiereşti.

Mons. Angelo a vorbit despre sărbătoarea hramului acestei parohii, mai întâi a făcut o introducere despre ce înseamnă a sărbători un hram, asociind felul acestei sărbători cu o zi personală de naștere. În continuare mons. Angelo a vorbit despre Sfântul Iosif, îndemnându-i pe credincioşi să privească la exemplul acestui mare sfânt care şi-a asumat toate riscurile, ducându-şi la bun sfârşit misiunea de a fi purtătorul de grijă al Prea Curatei Fecioare Maria şi al Pruncului Isus. Următoarele puncte pe care Mons. Angelo le-a atins au fost legate de evanghelia zilei şi de apropiata sărbătoare a Buneivestiri.

Pr. paroh Ieronim a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților locale: d-l Gabriel Idvorianu, primarul comunei şi Consiliului Local. A mulţumit familiei Idvorianu care a contribuit financiar la sărbătoarea hramului si tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.

După Sfânta Liturghie, preoţii concelebranţi, oficialităţile locale şi credincioşii au făcut o procesiune în jurul bisericii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă în curtea bisericii pentru toţi credincioşii

Text: Raimondo-Mario Rupp, fotografii: Ovidiu Ştefan Popovici