În Duminica a patra din Post (a cuv. Ioan Scărarul) la 22 martie 2015, comunitatea greco-catolică din Uivar, (Protopopiatul de Sânicolau Mare), şi-a sărbătorit hramul „Sfântul Iosif”. Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj a fost delegat de Prea Sfinţia Sa Alexandru să efectueze o vizită pastorală cu această ocazie. Ultima vizită pastorală a Prea Sfinţitului Alexandru în această parohie a avut loc la 23 martie 2013 când s-a sfinţit piatra de temelie pentru noua biserică. Cu acea ocazie a fost adusă în parohie şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Scăiuş.

Programul a început cu Sfânta Liturghie în biserica Romano-Catolică. Alături de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, au concelebrat: pr. Marius Pîrvu, Protopop de Sânicolau Mare, pr. Ilie Tomioagă, paroh la Cărpiniş, pr. Dumitru Crişan, paroh la Comloşu-Mare şi pr. Ieronim Romocea, parohul locului.. Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

Mons. Angelo a transmis credincioşilor din partea Prea Sfinţitului Alexandru Mesian salutul şi binecuvântările arhiereşti. P.S. Alexandru în această perioadă s-a aflat la Padova unde a avut loc pelerinajul anual al românilor din Italia, la Bazilica Sf. Anton de Padova.

Mons. Angelo a vorbit despre sărbătoarea hramului acestei parohii, mai întâi a făcut o introducere despre ce înseamnă a sărbători un hram, asociind felul acestei sărbători cu o zi personală de naștere. În continuare mons. Angelo a vorbit despre Sfântul Iosif, îndemnându-i pe credincioşi să privească la exemplul acestui mare sfânt care şi-a asumat toate riscurile, ducându-şi la bun sfârşit misiunea de a fi purtătorul de grijă al Prea Curatei Fecioare Maria şi al Pruncului Isus. „Să încercăm” a spus Mons. Angelo „să privim la felul în care Sfântul Iosif l-a acceptat pe Mântuitorul Isus Cristos în familia sa. Să-l acceptam pe Cristos în sufletele noastre. Privind la exemplul Sfântului Iosif, trebuie să învățam fiecare dintre noi, să ne asumam toate riscurile atunci când e vorba de a-l primi pe Cristos în sufletul nostru, în familia noastră, în mijlocul nostru, în comunitatea noastra. Faţă de riscurile din vremea Sfântului Iosif, astăzi există alte riscuri care ne pot abate inima, gândurile, voința de a-l primi pe Cristos în sufletul nostru. Sunt mulți care se rușinează când trebuie să-l primească pe Cristos … sunt foarte multe pericole şi ispite care încearcă să ne îndepărteze de Cristos. În momentele în care suntem ispitiți să nu ne apropiem de Cristos, să ne aducem aminte de Sfântul Iosif care este patronul Bisericii Universale şi patronul comunității voastre; trebuie să vă aduceți aminte cum l-a acceptat pe Cristos, cum a riscat şi a împlinit slujirea la care a fost chemat”.

Următoarele puncte pe care Mons. Angelo le-a atins au fost legate de evanghelia zilei şi de apropiata sărbătoare a Buneivestiri.

Pr. paroh Ieronim a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo şi preoţilor care au concelebrat şi oficialităților locale: d-l Gabriel Idvorianu, primarul comunei şi Consiliului Local. A mulţumit familiei Idvorianu care a contribuit financiar la sărbătoarea hramului si tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui eveniment.

După Sfânta Liturghie, preoţii concelebranţi, oficialităţile locale şi credincioşii au făcut o procesiune în jurul bisericii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă în curtea bisericii pentru toţi credincioşii

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.